Скечове за балканските традиции и нрави играят малки артисти от Килифарево | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Скечове за балканските традиции и нрави играят малки артисти от Килифарево

Публикувана на: 12.07.2018г. 793 прегледа

12 СКЕЧА, ПОСВЕТЕНИ НА БАЛКАНСКИТЕ НРАВИ И ТРАДИЦИИ, ПОДГОТВЯТ ТАЗИ ГОДИНА МАЛКИТЕ АРТИСТИ НА САИД ДЖАМБАЗОВ В КИЛИФАРЕВО. 20 деца и тийнейджъри на възраст от ІІ до ХІІ клас посещават двата театрални състава към Младежкия дом в града. Своеобразната лятна театрална работилница съществува вече осем години и е създадена по идея на Саид Джамбазов.

На един от най-популярните турски съвременни драматурзи Гани Мюжде са скечовете, които малките артисти разиграват. „След двете премиери миналата година, когато с малките направихме „Вражелец“ по Ст. Л. Костов, а с големите – „Сводници” по Иво Сиромахов, започнах да чета българска и световна драматургия. Месеци наред търсих текстове, които да са подходящи за деца и за тийнейджъри. Много ми се иска да са български авторите, за да ги познават децата, но дори и миналата година, когато работихме върху Иво Сиромахов, трябваше много внимателно да подбера текста и да махна от него неподходящите места. И така, докато четях, попаднах на едно турско шоу. То много наподобява „Гласът на България“, но е в театрална версия. Участниците са актьори любители, които разиграват написани специално за тях скечове. Играят ги с истински актьори, оценява ги жури, в което участва и този автор Гани Мюжде“, разказва Саид.

Изгледал всички негови скечове в шоуто, после намерил и книгата му и междувременно разбрал, че Гани Мюжде снима комедийни филми и сериали, които са изключително популярни в Турция, а някои и в България. „Текстовете са много забавни и достъпни за децата. Освен това разказват за балкански нрави, за младежки проблеми, социални, здравни, възрастови… все теми, които занимават децата, с които работя“, обяснява Саид. Така той се захванал да преведе два скеча от телевизионното шоу, след това ги адаптирал и децата се влюбили в тях. Останалите 10 взел от книгата на Мюжде.

„БАЛКАНСКИ НРАВИ“ Е КРЪСТЕН СПЕКТАКЪЛЪТ, КОЙТО МАЛЧУГАНИТЕ ОТ ТЕАТРАЛНА ФОРМАЦИЯ „ФЪСТЪЦИТЕ“ ИГРАЯТ. Големите, чиято трупа се нарича „Талантино“, са кръстили спектакъла си „Добре сме, но ще се оправим“. Първи на сцената ще излязат по-големите. Те ще покажат своята премиера в края на август, а в първата седмица на септември ще излезе премиерата и на „фъстъците”.

И понеже между скечовете децата трябва да имат време да се преоблекат, тази година с артистите работят и танцьорки. „Тези момичета поискаха да направят танц – изненада за учителите си за последния учебен ден, и репетираха в Младежкия дом. След това казаха, че искат да продължат да си танцуват и аз видях прекрасна възможност те да ни помогнат“, казва Саид. Момичетата имат общи танци и солови изпълнения, които подготвят сами, сами си правят и хореографиите. Още двама помощници има Саид Джамбазов измежду артистите и това са Златина и Владислав, които суфлират на приятелите си, организират гардероба и преобличането между сцените и заместват отсъстващите артисти, за да не се провалят репетициите.

Децата репетират почти цяло лято в Младежкия дом заедно със Саид Джамбазов, който е студент по медицина. Той вече е пети курс и след година и половина му предстои да се дипломира като зъболекар. През зимата няма възможност да работи с децата, затова неговата роля поема директорът на Младежкия дом Тодор Тодоров. С него малчуганите правят възстановка на обичаи и литературни композиции за различните празници. Театралната академия е част от програмата на Информационния консултантски център, създаден по проект на Министерството на спорта и младежта. Затова и децата освен с театър се занимават и с теми като трафика на хора, вредата от наркотиците, насилието и оказването на първа помощ.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!