Над 1500 овцевъди ще изливат мляко на протест край Шереметя | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Над 1500 овцевъди ще изливат мляко на протест край Шереметя

Публикувана на: 12.07.2018г. 1287 прегледа

Над 1500 овцевъди и козевъди от цялата страна ще изливат мляко в знак на безсрочен протест на главния път София – Варна край Велико Търново. Бунтът на фермерите е насрочен за времето от 11 до 15 часа в петък като на място ще бъдат докарани стада. Протестът се организира от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) срещу политиката на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) във връзка с отменения от съда член 23 от Наредба N 3 за директните плащания.

„Време е да покажем, че не сме доволни. През следващата седмица в сряда ще протестираме и пред Министерски съвет в София“, обяви на пресконференция вчера съпредседателят на НОКА Симеон Караколев.

Овцевъдите и козевъдите готвят колективен иск за 15 млн. лв.

„След среща с министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на 10 юли късно вечерта Управителният съвет на НОКА проведе извънредно заседание, взе единодушно няколко решения и разпространи Отворено писмо. Заради задълбочаващата се криза в животновъдството и по-специално в овцевъдството и козевъдството поради отменената от ВАС опорочена разпоредба на Наредба N 3 настояваме за оставките на отговорните длъжностни лица зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров, Георги Праматаров, директор на дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели“, и д-р Златка Възелова, директор на дирекция „Животновъдство“, съобщи Караколев.

Той допълни, че НОКА категорично отхвърля предложените ставки от МЗХГ по „De minimis 2018” в размер на 5 лева на животно във връзка със срива на изкупните цени на овчето мляко и въведените ограничения в засегнатите от карантина общини в областите Ямбол и Бургас.

„Това е една бала слама на овца. Асоциацията настоява за ставки по „De minimis” 20 лв. за овца майка и коза майка за територията на цялата страна и 40 лв. на глава добитък за тези, които попадат в общините с въведена карантина. Ставката е била 40 лв. за цялата страна по „De minimis” през 2008 г“, обясни Симеон Караколев.

Председателят на НОКА проф. Иван Станков заяви, че фермерите не искат да създават хаос в държавата, а търсят справедливост.

„Примитивизмът в стопанствата е голям. Искаме и в малките стопанства да се въведе механизация, както и да се развъждат съвременни по-качествени породи овце и кози“, изтъкна проф. Станков.

Съпредседателят на НОКА Янка Попова допълни, че друго искане на НОКА е изплащане на компенсации под формата на извънсъдебно споразумение на всички фермери, засегнати за Кампания 2017 и Кампания 2018 от действието на опорочената разпоредба на член 23 в N Наредба 3. Тя разясни, че има спад на цената на овчето мляко с 40 стотинки и това е 28 лева загуба от всяко животно.

„Управителният съвет категорично отхвърля всякакви опити за повторно въвеждане на обвързване на продажбата на овче и козе мляко със схемите за обвързана подкрепа. Ще протестираме до пълно удовлетворяване на исканията ни“, предупредиха от организацията.

От ръководството на НОКА показаха документ, от който става ясно, че зам.-министър Цветан Димитров е одобрил отпускането на 50 000 лева на Бойко Синаков, който е съветник на земеделския министър за участие в изложение.

Н. ГЕОРГИЕВА

loading...

Коментари за "Над 1500 овцевъди ще изливат мляко на протест край Шереметя"

  • 12.07.2018 в 14:29

    според мен на никого не бива да се дават субсидии, нали сме пазарна икономика все пак

    Отговор
  • 12.07.2018 в 16:50

    Тези милионери вместо показност и циркаджийски номера да направят добро дело и да дарят продукта си на домове за социално слаби и сираци.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!