Гнездо в димитровградското село Великан е дом на седем щъркелчета | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Гнездо в димитровградското село Великан е дом на седем щъркелчета

Публикувана на: 12.07.2018г. 399 прегледа

Гнездо на щъркели в село Великан, община Димитровград е дом на рекордните седем малки пернати от вида, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/. За страната това е уникално по брой люпило от една двойка.
Най-често щъркелите снасят между две и четири яйца, като има наблюдения и на шест малки в едно гнездо. Цифрата от седем обаче е изключителна рядкост и досега не е имало сигурни данни за подобен случай в страната, уточняват от БДЗП.
Информацията за необичайното явление е била предадена от местни хора, които сътрудничат на природозащитната организация. По техни данни тази пролет женската закъсняла със завръщането си с две седмици и двойката замътила по-късно от обикновено. По време на мътенето друг мъжки навлязъл в територията им и се опитал да превземе гнездото. Седемте малки щъркелчета сега са на възраст около месец и половина и след две седмици ще започнат първите им опити за летене.
В село Великан Йовчо Делчев и Александър Александров са хората, които продължават да наблюдават многочисленото щъркелово семейство и да следят съдбата му. Те поставят и изкуствени платформи за привличане на други семейства щъркели в селото, посочиха още от БДЗП.

Източник: БТА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!