Вицепрезидентът на България Илияна Йотова идва за откриването на семинара по българистика | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Вицепрезидентът на България Илияна Йотова идва за откриването на семинара по българистика

Публикувана на: 13.07.2018г. 294 прегледа

ВИЦЕПРЕЗИДЕНТЪТ НА БЪЛГАРИЯ ИЛИЯНА ЙОТОВА ЩЕ БЪДЕ ГОСТ НА ОТКРИВАНЕТО НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ЛЕТЕН СЕМИНАР ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И КУЛТУРА ВЪВ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“. Той започва в понеделник и продължава три седмици. През това време младите българисти ще изучават съвременен български език, народни танци, ще се опитат да пеят български народни песни. В специализираните семинари са предвидени лекции за съвременното българско кино и за литературата, която излиза у нас през последните години, за изобразителното изкуство, за етнографията и фолклора. Семинаристите ще имат шанса да изгледат три български филма – „Дъвка за балончета“, „Вездесъщият“ и „Радиограмофон“, чиято българска премиера ще се случи именно по време на летния семинар във ВТУ.

103 участници от 33 държави и три континента са заявили участие в семинара във ВТУ. Те са студенти, докторанти, преподаватели, адвокати, банкови и държавни служители. За 11 път български език в старата столица ще учи Уолтър Елиът от Англия, който със своите 66 г. е и най-възрастният участник тази година. За пореден път идва ирландската писателка Елиш Алмкуист, редовен участник е и Ши Мин Цай от Тайланд, преподавател по китайски и японски език. На един от летните семинари на университета в старата столица той се запозна и със съпругата си, която е полякиня.

Студентите от Китай, САЩ и Армения са най-младите българисти, а най-многобройните групи пристигат от Германия, Русия, Полша, Украйна.

В 41-вия летен семинар ще участва и една българка, която от години живее в САЩ – Диана Георгиева. Тя е търновка, учила е до трети клас в ОУ „Бачо Киро“, след което семейството й емигрира зад океана. Диана вече е студентка в университета във Флорида, учи лингвистика с френски и испански, но иска да усъвършенства родния си език и да придобие документ, че владее граматиката на ниво.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!