Проверка по сигнал в редакцията: В Камен стягат тридневния прочут панаир, бивш културен деятел пита за помпозна церемония

Кметът Димчо Димов:“ Правим големи тържества на кръгла годишнина от Освобождението!“

 

„ …За пръв път от много години трите дни 13,14 и 15 юли няма да са подчинени на почитане на загиналите във войните .Тази традиция е от 100 години. Кметът сега  ще си прави само панаира. Не знам защо ,а и той не иска да отговори пред хората. В селото спря и фонтана на центъра,чешмите не работят,тротоарите са разрушени…“, възмутено се жалва в редакцията Марин Кьосев от Камен,който е бил 35 г.културен деятел в местното читалище .

Кметът Димчо Димов от своя страна остана изумен от оплакването, защото наскоро е правил общо събрание и е обяснил ,че тази година пищни и шумни церемонии няма да има.На събранието бил и самият Кьосев.

„Правим големи тържества на кръгла годишнина от Освобождението.Това решение бе взето между кметствот, читалището и пенсионерския клуб.Миналата година дадохме само 3000 лева за 7 минути заря,но тогава бяха 140 г.от Освобождението.Сега по високоговорителя ще се прочетат имената на загиналите и после хората ще могат да се насладят на тридневния прочут Каменски панаир. Опънати са вече над 100 сергии, в събота има животински пазар за коне, хоро на площада, това искат хората „, обясни 65-годишният управник,който кметува втори мандат.Що се отнася до фонтана на площада била му изгоряла помпата, за тротоарите нямало пари,както и за чешмите,но се поддържали 7-те паметника на загиналите наши и чужди войни във войните.

МИНАЛАТА ГОДИНА ВИЦЕПРЕЗИДЕНТЪТ НА БЪЛГАРИЯ ИЛИЯНА ЙОТОВА УВАЖИ ТЪРЖЕСТВАТА, ПОСВЕТЕНИ НА 140 Г. ОТ ЕПИЧНИТЕ БОЕВЕ НА ЧАИРСКАТА ПОЗИЦИЯ между селата Камен, Николаево и Нова Върбовка. Тази отбранителна позиция е известна на историците като „Малката Шипка”, тъй като от изхода на боевете с армията на Мехмед Али паша там е зависела съдбата на обсадения Плевен, а може би и на войната. Тук 16 000 руски воини под командването на генералите Татишчев и Леонов спират за няколко месеца до победата край Плевен набезите на 30 000 елитни войници от добре въоръжените турски табори. За свободата на България край Камен загиват 500 руски бойци и офицери, а противникът дава повече от 1300 убити.

Нели ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *