Курсанти от НВУ разработват космически технологии и печелят състезания за иновации | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Курсанти от НВУ разработват космически технологии и печелят състезания за иновации

Публикувана на: 13.07.2018г. 1156 прегледа

Гл. асистент Георги Баев е основателят и душата на отбора

 

КОСМИЧЕСКИ ТЕХНОЛОГИИ РАЗРАБОТВАТ КУРСАНТИ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕНЕН УНИВЕРСИТЕТ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ И ПЕЧЕЛЯТ СЪСТЕЗАНИЯ ЗА ИНОВАЦИИ. Те работят под ръководството на гл. ас. д-р Георги Баев, преподавател в катедра „Национална и регионална сигурност“.

Последният голям успех на курсантите е спечеленото от тях второ място в национално технологично състезание за иновации. Там младите изобретатели, всички първокурсници – Мадлен Пенева, Константин Димитров, Християн Ставрев, Захари Парзулов и Светослав Славчев, са представили авторския си проект за сглобяване на учебен прототип на куб сателит и ползата от него за образованието и българското космическо дело.

Два дни е продължило състезанието, в което курсантите е трябвало да разширят и опишат новаторската си идея, а след това и да я защитят пред жури от 20 експерти, представители на сектора на IT бизнеса, модерните технологии, банковото дело, неправителствени организации и академичните среди. Отборът, воден от капитана Мадлен Пенева, се е състезавал с повече от 150 свои колеги от 19 университета. Отборите – 50 на брой, са имали само 24 часа, за да създадат на място и представят изделията си.

„Космосът може да бъде достъпен и за младите хора, това беше идеята, от която тръгнахме и затова нарекохме процеса, през който преминахме, „От практика към теория“. Разработихме теоретична мисия на наносателит от типа 1U (куб) и сглобихме макет с панели и електроника на борда му“, разказват курсантите, които са категорични, че уменията, които трупат под ръководството на Георги Баев, ще са им изключително полезни, защото след около две години България ще стане пълноправен член на Европейската космическа агенция, която ще отпусне средства за космически проекти. NASA от своя страна търси таланти от цял свят и да ги привлича към своята работа.

ДОКАТО СА БИЛИ В СОФИЯ НА СЪСТЕЗАНИЕТО, КУРСАНТИТЕ СА ИМАЛИ ШАНСА ДА ПОСЕТЯТ ФИРМА ЗА 3D ПРИНТЕРИ 3DBGPRINT И ДА ПРИНТИРАТ ПАНЕЛИТЕ НА МАКЕТА СИ. Освен учебен модел на минисателит младежите подготвили и 3D симулация, която показва на екран движението на кубчето. Поставили в кубчето сензори за движение, за температура, за измерване на височината, микрокомпютър и др. и… получили от журито максимум точки. „Според условията на конкурса ние трябваше да направим финансов план на идеите си. Предложихме разработка с най-основните елементи и крайна цена от 830 лв. Разбира се, нашият сателит е учебен и не може да лети в Космоса. Корпусът му е пластмасов, електрониката – от Китай, а не от лицензирани дистрибутори, но за учебни занимания е чудесен“, сподели Мадлен Пенева.

Само шест отбора от всичките 50 достигнали до етапа, в който да се изправят пред журито и да защитят проектите си. Един от тях е тимът на НВУ, който спечелил сребърното отличие, пътуване до европейските институции и еднодневно обучение по иновативно мислене.

ГЛ. АСИСТЕНТ ГЕОРГИ БАЕВ Е „ВИНОВЕН“ ДА ГО ИМА ТОЗИ ОТБОР В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕНЕН УНИВЕРСИТЕТ. Преди три години той предложил на шестима курсанти да работят по проект за изграждане на космическа мисия на наносателит за японски конкурс и така се родил клубът. Изобретателите кръстили групата си Space Division и в срещите след часовете курсантите се учат как се пише научна статия, какъв е стилът на презентиране в науката, какво е иновация, изобретение.

„Забелязах, че много от курсантите се интересуват от нови технологии, от Космоса, от техниката, която стига в Космоса, четат, гледат филми. Някъде по това време получих и покана от японския студентски консорциум за космически технологии UNISEC Global да се включим в тяхно състезание“, разказва 31-годишният преподавател, който е завършил „Административна и информационна сигурност“ в НВУ, както и докторантура, която е свързана с екологичната сигурност и приложението на сателити за мониторинг на околната среда. Участвал е като съавтор в екип от Института за космически изследвания и технологии при БАН, който е патентовал изобретението – сателитен спектрофотометър. Приложението на прибора е при дистанционните изследвания на Земята от Космоса. Преди няколко месеца той получи наградата на фондация „Еврика“ – „Млад изобретател на 2017 г.“.

Георги Баев работи по европейски проекти и така успява да пътува и да представя и собствените си идеи. Миналата година университетът реализира проект „Подкрепа за развитие на човешките ресурси и научноизследователския потенциал на НВУ „В. Левски“ за утвърждаването му като съвременен център на знанието“, финансиран от ОП „Наука и образование за интелигентен растеж 2014 – 2020“. По него много преподаватели и студенти получили възможност да пътуват и да участват в обучения. Георги Баев успял да отиде в Академията на сухопътните сили в гр. Сибиу в Румъния и да представи разработка за сателити, която е в съавторство с неговите курсанти младши сержант Мирослав Димитров и младши сержант Иван Димитров. Точно те преди година взели награди и отличия от конкурс на Европейската космическа агенция, като преборили отбори от три континента. Разработката им е за наблюдение на бедствията, чрез плеяда от куб-сателити от по килограм и половина, които работят в мрежа и предоставят скоростно заснемане на повърхността на Земята.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

loading...

Коментари за "Курсанти от НВУ разработват космически технологии и печелят състезания за иновации"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!