Търновски поклонници тръгнаха по пътя на мощите на свети Иван Рилски | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Търновски поклонници тръгнаха по пътя на мощите на свети Иван Рилски

Публикувана на: 13.07.2018г. 563 прегледа

ТЪРНОВСКИ ПОКЛОННИЦИ ТРЪГНАХА ДНЕС ПО ПЪТЯ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ. Тази година групата ще стигне до Никопол с влак и оттам ще извърви пеш участъка до Враца. „Миналата година извървяхме маршрута Велико Търново – Никопол, сега ще направим прехода от Никопол до Враца, който е най-трудният участък от целия път, по който мощите са преминали преди много години. Труден е, защото нямаме изворова информация откъде точно са минали хората, които са пренасяли нетленните останки на светеца, затова сме решили да следваме маршрута на манастирите от XV в.“, обяснява организаторът на поклонническия поход Паскал Пиперков.

До Кайлъка се намира първият манастир, в който групата ще се отбие, за да се поклони. Манастирът се нарича „Св. Георги“, много е стар и дълго време е бил неизвестен за нас. Преди години докторантът от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” Младен Василев е успял да установи неговото местонахождение, разказва г-н Пиперков. И допълва, че за този манастир съществуват легенди, една от които е свързана със скрито от Иван Шишман съкровище. Манастирът е скален, унищожен е бил от кърджалиите, които са избили и всички монаси. След този манастир, поклонниците ще преминат през обител в каньона Чернелка, после ще посетят Садовския манастир, Струпешкия, манастирът до с. Долна Бешовица. Те ще се отбият и в старата църква в с. Царевец.

ОКОЛО 200 КМ Е УЧАСТЪКЪТ, ПО КОЙТО ПОКЛОННИЦИТЕ ТРЪГВАТ. В тези километри са включени и преходите във Врачанско, които групата вече добре познава. Те ще вървят 13 дни, след което ще се слеят с похода „Рилския чудотворец“, който поклонниците от София правят за девета година, допълва Паскал Пиперков, който работи в Института по математика и информатика на БАН във Велико Търново. Самият той води търновци по стъпките на светеца четири години. Поклонниците изминават по-голямата част от пътя в мълчание и молитва, но в похода може да участва всеки, без значение дали е готов през цялото време да се моли, казва Паскал Пиперков.

Не е задължително и всички да извървят целия път. Могат да се включат по всяко време на похода, както се и случва вече четири години. Така, около 200 човека са участвали в поклонението миналата година, като са се присъединявали към групата в различни точки от Велико Търново до София. В столицата те са се влели в софийската група, която е наброявала повече от 400 поклонници.

СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА, КОГАТО СЕ НАВЪРШВАТ 550 Г. ОТ ПРЕНАСЯНЕТО НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДО РИЛСКИЯ МАНАСТИР, поклонниците ще преминат по целия маршрут от старата столица до рилската света обител. Така те ще повторят похода на поклонниците от 1469 г. Маршрутът е дълъг около 430 км и преди да потегли цялата група, организаторите ще трябва няколко пъти да го обходят на части, за да положат маркировка.

Съорганизатори на поклонническия поход „Св. Иван Рилски“ 2018 са клубът по пешеходен туризъм и туристически спортове „Трапезица – 1909“ и туристическо дружество „Академик – ВТУ“.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!