Рекорден приход отчита за полугодието търновският театър | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Рекорден приход отчита за полугодието търновският театър

Публикувана на: 13.07.2018г. 1214 прегледа

С РЕКОРДЕН ПРИХОД ОТ БЛИЗО 89 000 ЛВ. ЗАВЪРШИ ПЪРВОТО ПОЛУГОДИЕ НА 2018 Г. ЕКИПЪТ НА МУЗИКАЛНО-ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР „КОНСТАНТИН КИСИМОВ” ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. За първите шест месеца на годината са изиграни 84 представления, което е най-добро постижение за последните около 30 г. Спектаклите са били аплодирани от 12 401 души публика.

„Активният творчески сезон за нашия театър още не е приключил. И драматичният, и музикалният отдел ще продължат да играят активно през целия месец юли, когато предстои и участието ни в „Сцена на вековете” на крепостта „Царевец” с мюзикъла „Криворазбраната цивилизация”. Ще почиваме само за три седмици през август”, разказа директорът на театъра Васил Вълчев. По приходи от продажба на билети и брой изиграни спектакли театърът е надминал същия период на 2017 г., който е бил най-силен за трупата досега.

От началото на годината артистите са изиграли 43 представления в турне пред 7400 зрители. Посетили са 24 града в страната, като в някои от тях са играли по 2-3 пъти. На сцената във Велико Търново са излизали с 41 представления, а публиката наброява 5005 души.

През сезона търновските артисти са играли общо 18 заглавия, като седем от тях са на драмата, пет на оперетата, имат два концерта и три детски постановки. Четири са новите заглавия – историческият спектакъл „Духът на поета” по Стефан Цанев с режисьор Антоний Цонев, оперетата „Баядерка” на Калман с режисьор Петко Бонев и диригент-постановчик Игор Богданов и „Пипи Дългото чорапче” по романа на Астрид Лиднгрен, поставен под режисурата на Стефан Методиев. Нов в афиша е и авторският спектакъл „Музикантът” на търновския драматург Любен Босилков – Ройс. Поставени са и два концерта – за празника на Велико Търново и за Деня на Европа, а техен диригент-постановчик е Игор Богданов.

Мюзикълът „Криворазбраната цивилизация” е донесъл най-много приходи на театъра, а след него се нарежда оперетата „Баядерка”. Тези два спектакъла оглавяват и класацията за брой зрители. От заглавията на драмата най-играни са „Няма да платим”, „Духът на поета” и „Величието Асеневци”, както и детските спектакли „Тримата братя и златната ябълка” и „Карлсон и Дребосъчето”.

loading...

Коментари за "Рекорден приход отчита за полугодието търновският театър"

  • 13.07.2018 в 17:08

    Простата аритметика показва, че средно на представление са присъствали 147 зрители и среден общ приход от представление – 1060 лева. Средната цена на билетче е….7.20 лева. Това успех ли е когато гастролиращи държавни театри гостуват във В.Търново на средна цена на билета ….12 лева.
    Трагична е картината във Велико Търново…..средната посещаемост на спектакъл е 122 зрители, колкото на самодеен театър. Това ли е успех ?
    При приход за полугодието 89000 лева и по 4.00 лева субсидия на левче приход това прави 445000 лева общо приход за полугодието. При този числен състав / около 90 артисти, солисти, оркестър ,балет и друг персонал / месечната издръжка на театъра не е по малко от 100000 лева ! Пита се в задачата: на печалба или на загуба е нашия успешен театър ? Това е въпрос към читателите….

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!