35 четения

Футболистите на „Верея“ – Стара Загора, станаха студенти във ВТУ

ФУТБОЛИСТИ ОТ СТАРОЗАГОРСКИЯ ОТБОР „ВЕРЕЯ“ СТАНАХА СТУДЕНТИ ВЪВ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“. Бъдещите звезди на родния футбол ще учат „Педагогика на обучението по физкултура“, съобщи вчера зам.-ректорът на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ проф. Стоян Буров, който призна, че тази година има засилен интерес към специалността. 150 първокурсници по държавна поръчка и платено обучение са приети вече в нея и сред тях са футболистите на „Верея“, заедно с треньори и мениджъри на отбора.

Популярността на професията нараства и заради това, че завършилите я могат да бъдат не само учители, но и да работят като треньори, мениджъри и други спортни специалисти, допълни проф. Буров и каза, че студентите от всички курсове по физическо възпитание и магистрите по спортна педагогика във ВТУ вече са около 500.

Освен футболистите от Стара Загора студент във ВТУ е и националният състезател по волейбол Преслав Маринов. Той също е първокурсник тази година.

1414 ПЪРВОКУРСНИЦИ ВЕЧЕ СА СЕ ЗАПИСАЛИ ВЪВ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“. Това означава, че до този момент, след излизане на първото класиране, държавната поръчка е изпълнена на 80%. Второто класиране ще бъде оповестено на 16 юли и приетите студенти могат да се запишат в рамките на 17 – 19 юли. На 20 юли ще станат ясни останалите свободни места и от 23 юли ще започне тяхното попълване. Университетът ще работи цяло лято без прекъсвани, защото от 23 юли всеки ден във вуза ще бъдат провеждани тестове по български език и история за кандидат-студенти в платената форма на обучение, каза още зам.-ректорът проф. Буров. Досега записаните студенти за платено обучение са 294.

БУМ НА МЛАДИ ХОРА, КОИТО ИСКАТ ДА УЧАТ БЪЛГАРСКА ФИЛОЛОГИЯ, ОТЧИТА ТАЗИ ГОДИНА ВТУ. Това е една от специалностите, в която местата вече са запълнени. Попълнени са бройките за право, психология, журналистика, както и специалностите с английски език.

Много трудно обаче е времето за математиката. И тази година нито един кандидат-студент не е подал заявление, че иска да учи приложна математика. Момчетата и момичетата предпочитат софтуерно инженерство и педагогика на обучението по математика. Тази специалност от години едва съществува, но сега интересът към нея е изключително засилен.

ВТУ приема заявления и за обучение в магистърските програми. Срокът за първата сесия е изтекъл, но втората сесия започва на 16 юли и продължава до края на август. След това от 3 до 27 септември университетът отново ще приема документи за магистърските си програми.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *