2 четения

Депутатът Явор Божанков: „Увеличават таксите в административното производство до 900 пъти. Даваме ги на Конституционния съд“

„С промени в Административнопроцесуалния кодекс се губи балансът между ускоряване на правосъдието и правото и достъпа на гражданите до правосъдие. Такава промяна е увеличаването на таксите в административното производство до 900 пъти.” Това заяви пред журналисти народният представител от ПГ на „БСП за България” Явор Божанков. Той обясни, че критерият за увеличаването е различен за юридически и за физически лица. Депутатът обясни, че за една касационна жалба от юридическо лице таксата се увеличава от 25 лв. на 370 лв. – 14 пъти, а за обжалване при материален интерес на юридическо лице таксата се увеличава от 5 лв. на 4500 лв. – 900 пъти.

Божанков подчерта, че до момента таксите са били ниски и не са покривали разходите, което е проблем за българското правосъдие, но в България има правни принципи, които казват, че всяка такса трябва да отговаря на един прост пример – да покрива определен разход. „Таксите не могат да служат за печалба или администрацията да губи. Те трябва да покрият обоснован по размер разход. Сега таксите се определят с гледане в тавана. Ако вземем предвид доходите на българите, които са изключителни ниски, това ще ограничи от правосъдие много български граждани”, обясни народният представител.

Божанков обясни, че таксите няма да бъдат определяни в тарифа както досега, а в закон – до момента всяка несправедлива такса е можело да се атакува пред съда, а с въвеждането на таксите в закон те вече може да се обжалват само пред Конституционния съд. „С това властта отправя ясно съобщение към българите: „Не ни се мотайте в краката, каквито актове има властта – ако обичатe, да не ги обжалвате”. Очертава се нетърпимост към жалбоподателите, които смеят да оспорват актовете на властта. Твърдо се противопоставяме на това и ще атакуваме тези промени в КС”, заключи Явор Божанков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!