Горещи новиниНовини

Над 500 животновъди от страната изливаха мляко и гориха вълна край Велико Търново

На националния протест стопаните поискаха оставки и спешни мерки за подпомагане на бранша

 

НАД 500 ЖИВОТНОВЪДИ ОТ СТРАНАTA ВЗЕХА УЧАСТИЕ В НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ НА ГЛАВНИЯ ПЪТ СОФИЯ – ВАРНА КРАЙ ТЪРНОВСКОТО СЕЛО ШЕРЕМЕТЯ. Фермерите изразиха недоволството си срещу определяната от тях като безхаберна политика спрямо бранша на държавата в лицето на министерството на земеделието, храните и горите. Стопаните посочиха като основен мотив наредбата, която превърнaла овцевъдите и козевъдите в зависими от мандрите и в същото време ги оставила без полагащите им се парични компенсации от държавата.

Митингът беше организиран от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация и започна още от сутринта. В 12:00 часа фермерите блокираха пътя и под звуците на бунтовнически и възрожденски песни – „Боят настана” и „Кой уши байрака”, развяваха българския флаг, плакати с надписи „Вие погребахте българското овцевъдство” и изображения на петолевка с лика на висши държавни чиновници, които според протестиращите са главните виновници за тежкото положение на сектора. В знак на отчаяние изляха десет гюма с прясно мляко на асфалта и запалиха няколко чувала с овча вълна. Митингът се охраняваше от десетки полицаи, мобилизирани не само от Велико Търново, но и от съседните общини. Инциденти и спречквания нямаше, като дори преминаващите по пътя шофьори, които се наложи да изчакат, проявиха съпричастност към протестиращите.

„ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НИ ДАВАТ ПО 5 ЛВ. НА ГЛАВА ЖИВОТНО КОМПЕНСАЦИЯ. ТОВА Е ВСЕ ЕДНО ЕДНА БАЛА ЛЮЦЕРНА. Миналата година ни дадоха по 3,73 лв., или общо малко над 8 лв. В действителност причинените загуби от действието на наредбата възлизат на 28 лв. на глава животно”, обясниха фермерите. Дружно изразиха желанието си да получат по 20 лв. на животно от полагащата им се помощ de minimis, а за колегите си, които са в райони с обявена карантина, призоваха тази помощ да бъде 40 лв.

Протестиращите пожелаха оставката на зам.- министъра на земеделието Цветан Димитров и на шефовете на дирекции Златка Възелова и Георги Праматаров. Според тях тримата са основните виновници за прокарването на Наредба 3.

От съсловната организация показаха документ, от който се вижда, че зам.-министърът е отпуснал 51 300 лв. за организиране на изложение на съветника си Бойко Синапов в качеството му на председател на сдружението „Обединени български животновъди”, което било очевиден конфликт на интереси.

„Козевъдите също искаха 15 000 лв. за изложение, но им беше отказано. Но на своя съветник зам.-министърът отпуска, и то толкова голяма сума”, възмущават се фермерите.

Освен това животновъдите не са съгласни и с изкупната цена от 1 лв. за литър мляко.

„ХУБАВОТО ДОМАШНО ОВЧЕ И КОЗЕ МЛЯКО СТРУВА ПО-ЕВТИНО ОТ ЛИТЪР МИНЕРАЛНА ВОДА, това е възмутително. У нас има тотална липса на държавна аграрна политика. Върви се към ликвидиране на фермите. Усилията са насочени единствено към зърнопроизводството и маслодайните култури, а всичко останало върви към загиване. Този процес трябва да спре. Затова ще водим протестни действия дотогава, докато бъдем чути и бъдат предприети някакви реални действия”, коментираха стопаните.

В протеста участваха и животновъди от селата в Ямболско и околията, където в момента се евтанизират животни заради заразата от чума. Сред тях бе Венелин Георгиев от село Кости, община Царево, който бе категоричен, че няма епидемия и че това е просто повод да се изтребят българските животни.

„В нашето село са избити две стада с 650 животни. Това за чумата е долна лъжа. Няма никаква болест. Така беше и по време на шапа. Всичко беше на тъмно. Избиваха, без да ни дават някаква информация. А след това не ни платиха за животните по пазарните цени. Така ще стане и сега, ще видите”, прогнозира той.

Симеон Караколев, съпредседател на организацията на овцевъдите и козевъдите, обяви, че ако исканията им на предстоящия протест под прозорците на Министерски съвет отново не бъдат чути и не се предприемат мерки за тяхното удовлетворяване, те ще бъдат принудени да преминат към радикални действия като например затваряне на държавните граници.

Галина ГЕОРГИЕВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

4 thoughts on “Над 500 животновъди от страната изливаха мляко и гориха вълна край Велико Търново

 • Защо да субсидират?Ще се внася от чужбина,защото от там излиза по-евтино/дават им достатъчно субсидии/вместо да ядем наше родно,вкусно и истинско месо и млечни продукти.Браво на продажните и алчни политици.

  Отговор
 • демокрацията погреба българското овцевъдство

  Отговор
 • дано не са изливали истинско мляко

  Отговор
 • брех, то значи са верни слуховете че имало полиция, защото аз тях не съм ги видял да пазяр народа, а само мафията!!!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *