martineli

martineli

Общински чиновници в Г. Оряховица принуждават гурбетчия да си купи 300 кв. м улица, за да строи в имота си

Кметът инж. Добрев: „Изнудване няма, така е по наредба!“

 

ИВЕЛИН ВЕЛИКОВ Е НА 43 Г. И ПРЕЗ МАРТ ТАЗИ ГОДИНА СЕ Е ЗАВЪРНАЛ при жена си и детето си в Горна Оряховица след 19 г. гурбет във Виена. В Австрия той се занимавал основно с градинарство и дори успял да си купи собствен дом. Накрая решил да се прибере завинаги в родината си и да инвестира изкараните с пот пари в странство, продал си имота във Виена и си намерил парцел със стара къща в кв. „Пролет“. Бил щастлив от хубавия парцел от 960 кв. м. Сделката минала през нотариус и по оценка имотът струвал около 13 000 лева. С продавача си стиснали ръцете и семейството вече си направило планове как ще си построи нов дом.

„Никога не съм предполагал, че у нас бюрокрацията ще се отнесе така към мен и дори не знам как да нарека това, което ми се случва в момента, освен принуди или по-тежка дума! Да не говоря за отношението и за факта колко пъти трябваше да търся разни служители, които все не бяха на работа или пък много заети, или пък в отпуск, или пък некомпетентни! Накрая се оказа, че трябва да си купя 300 кв. м от общинска улица пред моя имот, за да ми издадат разрешително за строеж. Говорят ми за около 30 лв. на квадрат, минаване през съвета, търг и какво ли още не. Аз не искам да си купувам улица, тя не ми трябва“, започна да разказва своята скандална история Ивелин Великов вчера.

ОЩЕ ПРЕДИ ДА КУПИ СТАРАТА КЪЩИЧКА И ДВОРА, Великов се съветва със специалисти. Оказва се, че този поземлен имот е отреден за „жилищно малкоетажно застрояване“ съгласно общия устройствен план на Горна Оряховица от 2006 г. Удостоверението е издадено от общината на продавача на 9 март 2018 г. След това Ивелин изповядва сделката пред нотариус и купува имота, като преди това е ходил в общината за мнение дали ще има проблем след това да строи. Казали му, че няма да има и той купил имота. После обаче му трябва разрешително за строеж и тогава започва неговото ходене по мъките.

„Трябваше да се направи частично изменение на ПУП, служителките обаче ме пратиха при проектант извън общината. Аз не разбирам от книжа, строителство и администрация и реших да изпълнявам каквото ми кажат. После започнаха да ме въртят, да ме прехвърлят на архитекти, геодезисти и какви ли още не. Външният проектант ме прати при свой колега във В. Търново, после намерих приятели от други общини. Накрая си направих скица на имота и пак трябваше да отида в Община Горна Оряховица. Подадох си накрая документацията и зачаках. През това време започнах сам да си кося двора на новия имот и гледам, че улицата е обрасла в храсти и никой не я чисти. Написах питане до кмета и пак зачаках отговори“, разказва Ивелин. После дни наред започнал да търси служителите на общината, за да получи отговори. Така и не успял и накрая случайно попаднал на приемен ден на кмета Добрев. Записал се и след няколко часа чакане влязъл при него. Градоначалникът извикал съответните служители да им подири сметка защо Ивелин Великов няма отговори в срок и тогава пред кмета на мъжа бил даден писмен отговор от 19 юни – деня на приемната.

ВЪПРОСНИЯТ ОТГОВОР Е ОТ ЧЕТИРИ РЕДА. В НЕГО СЕ КАЗВА, ЧЕ във връзка със заявления от 14 май общината не желае да променя уличната регулация и е необходимо проектното предложение да се коригира по начин, който не засяга уличната регулация. В проектното предложение на Ивелин Великов няма нито дума за общинска улица и искане на промяна и корекция, такова няма нито в нотариалния му акт, нито в скицата!

Той пак започва да пита за какво става дума и вече получава ясен отговор – или купуваш 300 кв. м улица за около 10 000 лева, или разрешителни за строеж и каквото и да е няма да получиш!

„Е, понеже това вече много замириса на изнудване, тръгнах да търся адвокати. Намерих две дами от Велико Търново и с тях ходих в общината. Те също не успяха да разберат за какво става дума и защо аз трябва за си купя общинска улица, за да строя в частния си имот“, се гневи още Ивелин.

СПОРЕД АДВОКАТИТЕ, КОИТО ТОЙ Е АНГАЖИРАЛ, трябва да има черно на бяло отказ от общината със съответните мотиви за коригиране на проектното предложение, за да може поне да се обжалва пред съда. Според тях офертите на общината са две – или Ивелин да стане съсобственик, или да си купи тези 300 кв. м. И в двата случая условията били неясни и неприемливи.

 

КМЕТЪТ ИНЖ. ДОБРОМИР ДОБРЕВ: “ИЗНУДВАНЕ НЯМА, ТАКА Е ПО НАРЕДБА!“

 

„В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ГОВОРИ ЗА ПРИНУДИ ИЛИ ПЪК ЗА ИЗНУДВАНЕ в тази ситуация. Има общинска наредба и не става въпрос за улица, а за общински парцел край улица, който граничи с имота на този човек. Той идва при мен и му беше обяснено всичко това. Трябва да изкупи общинското място, за да има достъп до имота си и да може да строи. Това минава на сесия и се прави търг“, коментира градоначалникът на железничарския град, който се сети за случая на Ивелин Великов.

Кметът подчерта още, че който е недоволен от общинските чиновници и тяхната работа, винаги може да си търси правата в съда.

Нели СУКОВА

Сн. авторката

loading...

7 коментара за “Общински чиновници в Г. Оряховица принуждават гурбетчия да си купи 300 кв. м улица, за да строи в имота си

 • 17.07.2018 в 16:42
  Permalink

  Корумпирани чиновници навсякъде.Ще им дойде и на тях времето.

  Отговор
 • 17.07.2018 в 17:06
  Permalink

  Има една гражданска институция ,която работи безотказно срещу бюрокрацията и то безплатно и се казва Господари на ефира!Човекът видно е изчерпал нормалната комуникация с чиновника и оттук следващия му ход би трябвало да са господарите.Резултата е гарантиран.Ще се появят поне трима чиновници,бюрократи,които знаят как да му се изготвят на човека документите…бързо и в срок!
  …в щатите искаш да си пристроиш баня,веранда или стая до къщата…срока в който от общината им правят оглед и изготвят документацията е 3 дни.После строиш…а не късаш нерви месеци,а и години.

  Отговор
 • 17.07.2018 в 19:34
  Permalink

  Ебати “гражданската” институция “Господари на ефира” !!! Няма по купено и поръчково предаване.

  Отговор
 • 17.07.2018 в 20:38
  Permalink

  Не четете ли, че човека е купил парцел, който за да стигне до улица, трябва да мине през чужд имот-в случая е общински. Кое е нередното?

  Отговор
 • 17.07.2018 в 23:38
  Permalink

  Питам по този ли начин искате да се върнат Българите в България или да задържите Българите да не изчезват в чужбина. Срамота от неграмотници. Чиновници,които вземат парите на данакоплатците без да го заслужават. Сложете знаещи и можещи хора да учат , да имат желание за работа и развитие.

  Отговор
 • 18.07.2018 в 18:46
  Permalink

  Живея срещу имота на този човек и да ви кажа че имота си има излаз на улицата . Там в имота има стара къща и гараж в които родителите на продавача живееха повече от 50г.
  Просто някой некадърник в общината а те са много не си е свършил работата.

  Отговор
 • 19.07.2018 в 8:04
  Permalink

  абе купил нещо Ганю и иска да строи,Не става тъй бе чоджум!
  Като не си гледал какво купуваш сега ще походиш малко напред назад.
  Купил 1 декар за 13 000-не ти ли светна че е малко подозрително ниска цената и че сигурно има причина да е тъй ефтино,

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *