3 четения

Музеят показва филми за Васил Левски по повод 181 години от рождението му

ДВА ФИЛМА ЗА ВАСИЛ ЛЕВСКИ ПОКАЗВА РЕГИОНАЛНИЯТ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПО ПОВОД 181-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА АПОСТОЛА. Лентите са дарени от Националния музей „Васил Левски” в Карлово. И двата филма оспорват установени във времето истини, поставят провокативни въпроси и показват Левски по различен начин. Прожекциите започват в 10,00 часа на 18 юли и ще продължат през целия ден в музей „Възраждане и Учредително събрание“.

Филмът „За Левски и вярата” е с продължителност 15 минути и е посветен на връзката на Апостола с православната вяра. Автор на документалната лента е Горан Благоев. Той е решил да покаже Апостола като първия възрожденски българин, който въвежда революционната символика – кръста и Евангелието, и проследява връзката на православната вяра и християнските ценности с цялостната философия на великия българин. Вторият филм се нарича „Черна легенда” и е по сценарий на Георги Мишев. Режисьор е Дочо Боджаков. Филмът продължава 50 минути и разказва за предателството на Левски.

По повод 181 години от рождението на Васил Левски на 18 юли 2018 г. безплатно ще бъдат отворени експозициите, свързани с последните дни от живота на Апостола на свободата – музей „Възраждане и Учредително събрание” и музей „Затвор”.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *