134 четения

Адвокат съди прокуратурата за 100 000 лв., разследвали го за измама… 8 години!

 

Пламен Пенков започва и дело срещу държавата в Страсбург

 

ИЗВЕСТНИЯТ ТЪРНОВСКИ АДВОКАТ ПЛАМЕН ПЕНКОВ съди прокуратурата за 100 000 лева заради скандално разследване срещу него за измама, което е продължило цели… 8 години. Той е бил клиент на прокуратурата с повдигнато обвинение и наложена мярка за неотклонение „подписка“. Случаят се е разхождал почти в цяла България заради постоянни жалби от негов клиент, който решил, че адвокатът го е измамил. Началото на унизителната сага е през 2011 г. и е завършила окончателно едва на 29 март 2018 г.

ДЕЛОТО СРЕЩУ ДЪРЖАВНОТО ОБВИНЕНИЕ НА АДВ. ПЕНКОВ ВЕЧЕ Е насрочено във Великотърновския окръжен съд и скоро ще бъде разгледано, установи наша проверка. Той претендира за 70 000 лв. неимуществени вреди и за 30 000 лв. имуществени, които са му причинени по време на 8-годишното размотаване.

„Следва сигнал до главния прокурор и завеждане на дело срещу държавата в Страсбург. Цели 8 години съм обект на разследване без данни за извършено престъпление от моя страна! Разследването бе прехвърляно в различни градове на страната. Имаше публикации в различни медии и в социалните мрежи, че съм станал обвиняем. Трудно е да се разбере колко унизително е всичко това, което съм изтърпял тези осем години. Заради това искам по делото да ми се направи съдебно-психологическа експертиза“, заяви вчера адв. Пенков.

 

ИСТОРИЯТА НА ЕДНО СКАЛЪПЕНО ОБВИНЕНИЕ

 

През 2011 г. бивш клиент на адвоката подава жалба срещу него, че го е измамил. Защитникът е привлечен като обвиняем и дори срещу него е внесен обвинителен акт от прокуратурата в старата столица. Всички съдии от В. Търново обаче си правят отвод и делото е пратено във Върховния касационен съд, който го праща в Казанлък. Така Пламен Пенков става и подсъдим за измама. Делото обаче е прекратено от тамошния съд и върнато на прокурор за ново разглеждане. През цялото време бившият клиент на адвоката А.С. пише жалби. Въпреки това случаят се трансформира в частно наказателно дело и започва да се търкаля между съдебните инстанции в Казанлък, Стара Загора, Габрово. През април 2017 г. и прокуратурата в Габрово пише, че Пламен Пенков не е извършил престъпление. Следва обаче нова жалба от бившия клиент от Горна Оряховица и нови размотавания из страната. Накрая, едва на 29 март 2018 г., се появява ОКОНЧАТЕЛНО прокурорско постановление, което НЕ ПОДЛЕЖИ НА ОБЖАЛВАНЕ, и сагата на Пенков приключва. Така се оказва, че 8 години държавното обвинение е водило незаконно разследване срещу действащ адвокат, който сега си търси правата по ЗОДОВ – закона за вреди, причинени на граждани от държавата и общините, и после смята да продължи и в Страсбург.

„Добро име, достойнство и чест се печелят трудно и с години. Прокуратурата ги уронва цели 8 години и всеки на мое място би трябвало да си търси правата в такива случаи. Да не говоря за срама и унижението пред близки и клиенти, че съм бил обвиняем и подсъдим по нереални и нарочни жалби, довели до скалъпено обвинение, че съм измамник !“, констатира още адв. Пенков.

Нели СУКОВА

Сн. авторката

Един коментар за “Адвокат съди прокуратурата за 100 000 лв., разследвали го за измама… 8 години!

  • 18.07.2018 в 15:58
    Permalink

    Кой крив,кой прав,а кажи господин СЪДИЯ?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!