23 четения

Полско семейство предпочита лятото в Хаджидимитрово пред Франция

Барбара и Стефан Домагала са полско семейство, което от 2008 година прекарва летата в Хаджидимитрово в купена стара къща, която ремонтирали с помощта на жители на селото. Двамата са поляци по произход, но от 20 години живеят във Франция.

„Не можем да дочакаме пролетта, за да си стегнем багажа и да дойдем в България”, разказват Барбара и Стефан. Той дълги години е работил във фотолаборатория, а съпругата му – в хотел. Двамата са категорични, че не искат да повтарят живота, който са водили и водят във Франция, и търсят естествения начин на живот, близък до природата. Тяхна максима е всичко в ежедневието да бъде екологично, за да е в хармония с околната среда.

В къщата си нямат телевизор, двамата не ползват и мобилни телефони. Нямат и автомобил, в селото се придвижват с велосипеди с раница на гръб, където Стефан носи винаги фотоапарата си, а до близките градове пътуват с автобуси. Единственото модерно нещо в къщата им е лаптопът. Него ползват за слушане на музика и за час-два да се чуят в интернет със сина си, за да научат как са двамата им внуци.

Барбара и Стефан все още не говорят български, но го разбират, а в ежедневието си в общуването с българи използват руски език. „Важното е да има добри хора, за да бъде красив животът ”, твърдят с усмивка двамата. Те казват, че българите са чудесни, че такива хора и такъв начин на живот няма във Франция и в Полша, където, по думите им, хората са индивидуалисти.

Днес стогодишната им къща в Хаджидимитрово е ремонтирана, а стаите й приличат на музей, тъй като в тях са подредени всички заварени стари мебели, дрехи с шевици и черги.

Барбара със смях заявява, че едва у нас научава какво е черга, защото във Франция такава постелка няма, и как съседка й показва как да я изпере. “България е красива, природата е чудна, а Хаджидимитровският край е прекрасен”, заявяват двамата.

Барбара и Стефан Домагала идват всяка пролет в България и остават в Хаджидимитрово до датата на селския сбор, който съвпада с Димитровден. След това се прибират във Франция, където до следващото им завръщане в страната ни живеят със спомените от лятото.

Александър ШАБОВ

Един коментар за “Полско семейство предпочита лятото в Хаджидимитрово пред Франция

  • 19.07.2018 в 3:46
    Permalink

    Bravo, samo bulgarite sa chuzhdopoklonnici i mrazqt vsichko bulgarsko !!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *