43 четения

Учени създадоха кръвен тест за откриване на меланом

Австралийски специалисти оповестиха, че разработили кръвен тест за откриване на меланом в ранен стадий, предаде Франс прес.
Учени от университета „Едит Кауан“ поясниха, че тестът може да помогне на лекари да открият агресивен рак на кожата, преди да се е разпространил в организма. „Оцеляването 5 години сред пациентите, чийто меланом е идентифициран в ранен стадий, е 90-99-процентно – заяви ръководителката на изследването Полин Зенкър. – В противен случай то е под 50 процента. Затова тестът е толкова обещаващ, що се отнася да потенциала му да открива болестта. Той може да открие меланом в много ранен стадий, когато болестта е лечима.“
Учените смятат, че новият тест може да спаси живота на много хора. В изследването участвали 105-ма пациенти, засегнати от меланом, и други 104-ма души в добро здраве. Тестът позволил да се открие меланом в ранен стадий в 79 на сто от случаите.
„Изследвахме 1627 вида антитела, за да идентифицираме комбинацията от 10 антитела, които са най-добрите индикатори за наличие на меланом у засегнатите от болестта пациенти в сравнение с доброволците в добро здраве“, отбелязаха учените.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!