91 четения

Над 20 са вече пациентите изследвани с новия компютърен томограф в МБАЛ „Св. Иван Рилски“

Над 20 пациенти от цялата област вече са изследвани с новия компютърен томограф в Отделението по образна диагностика в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. Апаратът заработи с пациенти, веднага щом бе сключен договор за дейността с РЗОК след получаване на лиценз от Агенцията за ядрено регулиране.

Скенерът бе монтиран в отделението през пролетта и веднага след това целият екип бе обучен от специалисти на фирмата доставчик „Сименс“. „Вече сме извършили изследвания на бял дроб, мозък, корем, гръден кош, като нуждаещите се пациенти могат да бъдат диагностицирани и с направления по здравна каса, издадени от лекуващите им лекари“, информира д-р Галя Дачева, началник на отделението. „Тази модерна технология е достъпна за всички, не само за приетите в отделенията на горнооряховската болница“, уточнява още тя.

Новата система Siemens somatom CT е високотехнологичен, мощен, компактен апарат от най-ново поколение и облекчава значително работата на медиците от всички отделения при диагностиката на различни заболявания. Той е 16 -срезов и подходящ за всички стандартни и специфични процедури. Скенерът на томографа е много мощен и бърз. След обработка се получават високоинформативни образи в три равнини, както и допълнителни 3D реконструкции.

Компютърния томограф е най-модерният в областта и горнооряховската болница има сключен договор с РЗОК за извършване на тези високоспециализирани изследвания. Всеки желаещ може да се изследва и срещу заплащане, след като предварително е консултиран от специалист. Заплащането се извършва в касата на болницата по установен ценоразпис. Предварителното записване на пациентите се извършва на телефон 0878/ 746480.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *