Новини

ПЪСТЪР ПРАЗНИК КАТО ШАРЕНАТА ЧЕРГА НАПРАВИХА В БЛЪСКОВЦИ

„Да пребъде българското“ – под това мото премина тазгодишният празник на шарената черга, народния бит и старите занаяти в Блъсковци. Четвъртото му поредно издание събра в малкото еленско село местните хора, приятели и гости. Модерните возила едва се побраха край тесните, но наскоро асфалтирани улички. Малко хора живеят в селцето, не повече от 50, но мераците им за съживяването му са големи. Така се ражда идеята за този самобитен празник, който организират местното народно читалище „Съгласие-2014“ и кметският наместник Катя Цветкова. Интересът към него с всяка година расте. И сега, час преди откриването му, хората изпълниха двора пред кметството. Тук всичко подредено връщаше към отминали времена, когато балканджиите в Блъсковци са били три пъти повече, имало е училище, а църквата и читалището отваряли всеки ден.

„Днес пък си имаме празник на шарената черга – една приятелска среща, която засилва усещането ни за общност и е пример за децата ни“ – хвали се режисьорът на „Лили рибката“ Ясен Григоров. Случаен бил изборът му да купи къща в съседното село Марафелци, но Еленският балкан все по-силно го привлича и не пропуска да доведе семейството си на празника. Синът му Румен, както и доста от виладжиите в района, се бяха пременили в народни носии, показвайки на живо колко сръчна, работна и с богато въображение е била българката. Грейнали с хубостта си шарени черги, везани ризи, кенарени кърпи, сукмани, чеизи за невести, дарове за свекър и свекърва извадиха на показ от старите бабини ракли организаторите на празника. Момичета избираха пъстри престилки, обличаха сукмани от колекцията на Ценка Джамбазова от Троян, в която имаше още тъкани възглавници и бръчник отпреди 150-200 години. Сръчни занаятчии демонстрираха дърворезба и пирография, тъкане, плетене на една кука и с царевична шума, показваха изработка на калоферска и совалкова дантела, на българска бродерия.

Програмата на събора бе не по-малко весела и пъстра. Със закачки между моми и ергени, игриви песни и задявки започна седянката насред мегдана, пресъздадена от групата за стари градски песни „Гласовете на Зинзара“ към местното читалище. Участниците в празника веселиха и състави от читалищата  в общината.

Знак за добра поличба бяха четиризнаците Сара, Мелина, Ария и Денис, на които хората истински им се радваха. Семейството, което живее в Хамбург има и по-голям син. Родителите на двегодишните малчугани Петранка Събева и Ърфан Мехмедов избират по интернет „Слънчевата къща“ в Марафелци за лятната им почивка. „Тук децата се чувстват като в рая – свобода, слънце, цветя и игри на воля. Радвам се, че открихме това чудесно местенце и следващото лято отново сме тук“ – сподели майката. Тя току-що бе изтеглила късметче от кошничката с мъдри мисли, пословици и умотворения, типични за бита на балканджиите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *