111 четения

Семейна събота, посветена на пафтите, подготвят в Историческия музей

В предстоящата „Семейна събота” на 21 юли ще продължи музейното занимание „Езикът на знаците през вековете”. Творческото ателие е посветено на различните изображения на символи върху предмети от праисторията до наши дни. Тази събота посетителите ще се запознаят с един позабравен, но много интересен накит – пафтите. Мултимедийна презентация ще представи тяхното многообразие, с акцент върху символите и знаците, които те неслучайно носят. На разположение на посетителите ще бъде изключително богатият каталог „Пафти от българските музеи”. Участниците в съботата ще могат да разгледат колекцията от накити, притежавана от горнооряховския музей, като специално за деня ще бъдат извадени и оригинални пафти от фонда.

В работните кътове малки и големи посетители ще имат възможност да опитат със собствените си ръце да изплетат гривна или част от коланче, както са го правили предците ни преди време. Интересните техники ще бъдат представени от музейния приятел Мариела Китова.

Точно в 10.00 часа започват любимите игри на най-малките „Ряховски пъзел” и „Експонатите разказват”, в които най-добрите участници ще си тръгнат с награди.

   Работното време на музея за посетителите на „Семейни съботи” е от 10 до 17 часа. И през това лято билетът за едно семейство остава 2 лева. Входната такса дава възможност на всички да участват в образователните кътове и работните ателиета, да се включат в игрите „Ряховски пъзел” и „Експонатите разказват”, да разгледат музейните експозиции, включително най-новите „Археология” и „Горнооряховски суджук”. Всяка събота специална награда ще получава и всеки 10-ти посетител на музейните занимания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *