12 четения

Шест учебни заведения в Търновската община кандидатстват за средищни

ЧЕТИРИ ОСНОВНИ УЧИЛИЩА В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО И ДВЕ ДЕТСКИ ГРАДИНИ КАНДИДАТСТВАТ ЗА СТАТУТ НА СРЕДИЩНИ за следващата учебна година. Едно от училищата се бори да стане и защитено.

В предложението на общинската администрация за средищни училища са включени „П. Р. Славейков“ в Церова кория, „Христо Смирненски” в Самоводене, „Св. Иван Рилски” в Балван и „Д-р Петър Берон” в Дебелец. 17 са учениците в школото на Церова кория, които пътуват всеки ден, за да влязат в класната стая. Те са от Къпиново, Миндя и Пчелище. 14 деца пътуват от Хотница и Русаля, за да отидат на училище в Самоводене, 11 ученици от Ново село пътуват всеки ден до училището в Балван. Училищата в селата Миндя и Къпиново са закрити през 1973 г., а в Пчелище няма училище от 18 години вече. Школото в Дебелец посреща децата на Присово и тези, които живеят в стопанския двор извън регулация, общо 30 момичета и момчета.

Според закона за предучилищно и училищно образование статут на средищни училища могат да получат тези, в които има минимум по 10 пътуващи ученици в задължителната за обучение възраст и живеят в населени места без учебно заведение.

Община Велико Търново настоява министерството на образованието и науката да включи в списъка на средищните детски градини детската градина в Церова кория и детската градина в Балван. В момента в Церова кория се обучават малчуганите от селата Къпиново, Миндя и Пчелище, а детската градина в Балван приема децата на Ново село.

За списъка на защитените училища и тази година е предложено ОУ „П. Р. Славейков” в Церова кория. От новата учебна година в него ще се обучават 21 ученици от Церова кория, Къпиново, Миндя и Пчелище. Децата ще бъдат обхванати в четири паралелки – по две в начален и в прогимназиален етап.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *