Велико Търново готви проект от 11 млн. лв. за градския си транспорт и трафика

Велико Търново готви проект от 11 млн. лв. за градския си транспорт и трафика

Правят бул. „България“, нови кръстовища, надлези и електронна система за паркиране

ПОВЕЧЕ ОТ 11 МИЛИОНА ЛЕВА В ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ, ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ДВИЖЕНИЕТО И ПАРКИРАНЕТО ЩЕ ВЛОЖИ ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, информираха от кметството. Средствата се привличат с проект по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020, който предстои да бъде предаден до края на лятото. Предвидени са значителни инвестиции в пътната инфраструктура – булевард „България“ ще бъде изцяло преасфалтиран, реконструкция ще претърпят натоварените кръстовища – край спирка „Беляковско шосе“ и край Летния театър. Друга добра новина е, че с проекта ще бъде построен съвременен пешеходен надлез над улица „Магистрална“, в района на Търговски парк – Велико Търново. Обновени ще бъдат и светофарните уредби. Последната стъпка преди подаването на проекта е одобрението му от Общинския съвет, а точката предстои да бъде разгледана на заседанието идната седмица.
ОБЩИНАТА КУПУВА ТРИ ЕЛЕКТРОБУСА, вече бе одобрена и специална линия „Туристическа“, която ще свързва всички основни местни забележителности. Вместимостта на електробусите ще е за около 50 места – седящи и правостоящи, а цената варира между 250 000 и 400 000 евро. Ще се избира между три технологии – возила с батерия без възможност за „бързо зареждане“ на станция (пробег – около 250 км/ден), батерия с възможност и за бързо зареждане на станция (пробег – до 300 км/ден), ултракондензатор (пробег – около 25 км, зареждане – 7 минути). Маршрутите на електробусите ще бъдат детайлизирани с изработването на новата транспортна схема, за да няма дублиране на разписанието с другите автобусни линии, ще се стига както до Трапезица, така и до подножието на Балдуиновата кула.
ПРАВИ СЕ И НОВА ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА, която ще отчита точната локация на автобусите и върху таблата ще изписва оставащото време до пристигане на транспортното средство, независимо по коя линия се движи. Всички автобуси ще бъдат оборудвани с GPS системи. Само тази мярка се очаква да повиши пътникопотока по редовните линии с около 5%.
Монтиране на дигитална информационна система и електронни табла по 22 основни автобусни спирки е друга от предвидените дейности. Създаден ще бъде и контролен център, който ще следи в реално време за движението на градския транспорт, изпълнението на курсовете и спазването на разписанията. С информационна система ще бъде улеснено и паркирането.
С. МАРИНОВ

loading...

5 коментара за “Велико Търново готви проект от 11 млн. лв. за градския си транспорт и трафика

 • 19.07.2018 в 13:08
  Permalink

  1. Сега съществуващата информационна система не струва нищо. В Интернет няма нито къде са спирките, нито кога автобусите са на конкретна спирка. Само кога тръгва от началната спирка. Да се поучат от софийския транспорт. В Интернет пожеш да получиш информация кога дадено превозно средство е на конкретна спирка.
  2. Нали целия градски транспорт щеше да бъде на електробуси?
  3. Кога ще се прави прекия път за Бузлуджа?
  4. Транспорта е твърде скъп. Няма логика от Бузлуджа до центъра /2.5 км$ цената да е 1 лв, при условие че в София 1.60 струва разстояние от 20 км.
  5. Пенсионерите нямат въобще каквато и да е привилегия. В далеч по-малка и бедна община като Ботевград, пенсионерите , които имат имоти в съседните села пътуват до тях БЕЗПЛАТНО. Ако трябва по-често да пътуваме със съпругата ми до съседно село, става безсмислено да отглеждаме зеленчуци и плодове.
  6. В Истанбул пенсионерите пътуват безплатно по градския транспорт, като се има предвид че най-голямото разстояние там е 200 км.

  Отговор
 • 19.07.2018 в 15:56
  Permalink

  КОГАААААА?
  Аман от красиви статии, с невероятни проекти.
  Не ви е срам да баламосвате народа от сутрин до вечер, години наред!!!!

  Отговор
 • 19.07.2018 в 16:42
  Permalink

  Трафика? Ще го оправят? Как? Дори за градския транспорт не мислят. по ул.Вихрен вече не могат да се разминат две леки коли, да не говорим за автобусите. А когато Хилендар пусне новия си строеж без гаражи и паркинги, ела та гледай! Малките улици с градски транспорт трябава да са тотално забранени за СПИРАНЕ и паркиране!

  Отговор
 • 19.07.2018 в 17:46
  Permalink

  Ако вярвахме на тези “проекти” то Търново до сега щеше да е най-красивият град на земята, най-облагороденият, най-чистият, най-…. Абе щяхме да сме в Комунизма или в Рая. Уви, пълно безхаберие за гражданите и града, розови обещания, епични статии за героични проекти………. И много милиони “усвоени” по много “проекти” само на книга. А трапът в старото военно училище стои ли стои….

  Отговор
 • 20.07.2018 в 3:37
  Permalink

  Тия неща сме ги чували и чели вече години наред! За съжаление – реалността е съвсем друга! Стига с тоя евтин PR!!!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *