5 четения

Редица страни не спазват ангажиментите си да се борят срещу прекалената употреба на антибиотици

Едва половината от около 200 страни съблюдават поетите от тях ангажименти да водят борба срещу прекалената употреба на антибиотици, която застрашава животи и земеделски култури най-вече в бедните страни, оповести експертна група, цитирана от Ройтерс.
През 2015 г. близо 200 страни обещаха да се заловят с решаване на проблема, свързан с резистентността към антимикробни средства, като например антибиотици. До нея се стига, когато бактерии, вируси и паразити се приспособят към лекарства. Това предизвиква страх от бактериални инфекции, за които няма лечение.
Неправилната употреба на атибиотици или свръхупотребата им може да причини заболявания и смърт, оповестиха Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО), Световната организация за здраве на животните и Световната здравна организация (СЗО).
В доклада им обаче се казва, че едва половината от нациите, които през 2015 г. подписаха споразумение, за да разработят национален план за действие през следващите две години, са го сторили.
„Държавните ръководители трябва да помислят за това – отбеляза експертната група от СЗО. – Антибиотици се използват в борбата с детската смъртност, маларията, туберкулозата и други болести. Тези лекарства се използват масово. Колкото повече ги използваме, толкова по-бързо те стават неефикасни.“

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *