92 четения

Бивш вратар на горнооряховското „Локо“ възражда футбола в Никюп

След пауза от 32 години великотърновското село Никюп отново ще има футболен отбор. Последният мач в селото се изиграл през 1986 година, когато местният „Вихър“, побеждава с 2:1 гостите от Асеново. Да възроди най-популярния спорт в Никюп се е заел бившият вратар на горнооряховското „Локо“ и редица отбори от региона Кирил Минков. Преди две години на общо събрание с активното участие на кметицата Йорданка Атанасова е взето решение да се основе нов футболен клуб. Кирил Минков е избран за негов председател, а в управата влизат още Боян Атанасов, вратарят на ОФК „Павликени“ – Генчо Стефанов, Евгени Бузов и др. От тогава досега Минков, чиито корени са в селото, всяка събота тренира по няколко часа с момчетата от Никюп, а през това лято се е захванал с възстановяването на терена. С помощта на Красимир Минчев и кооперацията, игрището е окосено и са монтирани врати. Те са подарени от кмета на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев.

Възстановеният футболен клуб ще носи името на гръцкия гранд „Олимпиакос“. Първоначалната идея е била да се казва „Никополис“ на името на древния римски град край Никюп, но проверката показала, че под това име са регистрирани вече различни дружества. В крайна сметка решили да свържат древна Елада с древен Рим, с оглед културните им връзки и избрали „Олимпиакос – Никюп 2018“.

Новосформираният отбор ще се състезава в Областна група – юг. В състава се събират бивши съотборници от школата на „Локомотив“, играчи от Павликени и Габрово. Ръкавиците отново слага и Кирил Минков и застава на вратата. Старши треньор ще бъде добре познат в региона специалист – майор Тодор Василев – Кокала.

Отборът на Никюп не е първият в региона, носещ името на голям европейски тим. Преди година по терените във великотърновско се състезаваха „Аякс“ (Ореш), „Барселона“ (Морава) и „Челси“ (Вързулица), а в Северозападната „В“ група хит бе „Ювентус“ (Малчика).

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!