122 четения

Ръчно изработените тихи книжки на Любка Глушкова стигнаха до САЩ

Вълшебни книжки от плат, които потапят малчуганите в един различен и пълен с въображение свят, създава Любка Глушкова от Горна Оряховица. 38-годишната жена прави творбите си изцяло на ръка, а всеки детайл в тях е плод на нейната фантазия. Те се изработват по метода за ранно детско развитие на Мария Монтесори от плат и помагат да децата да придобият разнообразни умения, както и да задържат интереса им с часове. Също толкова вълнуваща е и работата по тях, твърди жената. Нещо повече – Любка е категорична, че книжките са успели да й помогнат в най-трудния момент от живота й.

38-годишната жена е завършила за шивачка в ПГЛПИ „Атанас Буров“ в Горна Оряховица, а голямото й желание било да стане дизайнер. До някаква степен днес то се е сбъднало, макар да не твори дрехи. Първо започнала да работи в шивашки фирми, за да се усъвършенства, а след това спечелила финансиране по проект към Бюрото по труда, който й дал шанс да започне свой бизнес. През 2013 година открила шивашко ателие, което просъществувало до края на 2016 година. След фалита продължила работа вкъщи, но този период съвпаднал със смъртта на съпруга й. Останала сама и грижите за сина й паднали единствено на нейните плещи. Точно тогава започнала да се занимава с т.нар. „тихи“ книжки. Нейна приятелка потърсила съдействието й за изработването на 10 такива, които трябвало да заминат за Дания. Първоначално Любка не знаела какво представляват и видяла, че са особено популярни в Русия. Изделията включват много елементи, които дават възможност на малчуганите да се научат на самостоятелност, да закопчават и разкопчават катарами, копчета, ципове, да завързват и развързват връзки, научават цветовете и формите, цифрите, буквите и много други неща.

„След като изработих тези първи десет книжки, осъзнах, че искам да правя това цял живот. Те ме извадиха от депресията, работих върху тях в момента, в който нямах пари да си платя наема на жилището, сметките и бях в безизходица. Когато ги свърших, отидох в най-близкото фото, за да ги снимат. Искаха ми по 50 ст. на кадър, а впоследствие разбрах, че един кадър струва 6 лв. и човекът ми е направил огромна отстъпка. Стана ми много мило и повярвах, че това е знак, че нещата започват да се случват в правилната посока“, споделя Любка. После си направила страница във Фейсбук и така лека-полека започнали да поръчват. Обикновено клиентите й са българи, които искат да направят подарък на техни приятели с деца в чужбина. С времето вдигнала цените двойно, а днес се издържа само с продажбата им.

„Всичко в книжките режа и шия на ръка. Спомням си как за първата рисувах дълго време един таралеж, за да мога да го изрежа, а днес директно действам. Обикновено всичко се прави спрямо интересите на съответното дете и се изписва неговото име на корицата. Най-използваните мотиви са от приказките „Червената шапчица” и „Дядо вади ряпа” и от анимациите „Мечо Пух”, „Маша и мечока”. Страниците могат да са толкова, колкото клиентът си избере – от 4 до 10“, обясни тя.

Използва основно памучни материали, копчета, сатенени ленти т.н. Всичко е добре зашито, за да може да издържа на любопитните малчугани. Книжките са подходящи са деца, навършили поне 2 години, и са особено полезни за такива със специални потребности.

„Специалистите ги препоръчват за деца с аутизъм, дислексия, синдром на Даун – повишават концентрацията и помагат за развитието на фината моторика. Ако детето, да речем, има проблем да се храни, една страничка, посветена на храната, може да предизвика в него желание да яде. Хубаво е страничките да са изпълнени с неща от ежедневието – неща, които им е трудно да правят“, казва горнооряховката.

Именно книжка за момиченце с аутизъм станала най-любимата й от тези, които е правила досега. Майката на детето се обадила да благодари, защото след игра с книжката, то започнало да говори.

В чужбина тихите книжки се търгуват за над 300 долара, а у нас цената е минимум 150 лв.

Най-много нейни творби са отлетели за САЩ.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!