Готви се нова сделка за бившия Окръжен съвет

ГОТВИ СЕ ПЕТА ПОРЕД ПРЕПРОДАЖБА НА ПУСТЕЕЩИЯ БИВШ ОКРЪЖЕН СЪВЕТ, РАЗПОЛОЖЕН ТОЧНО СРЕЩУ КРЕПОСТТА ЦАРЕВЕЦ, РАЗБРА „БОРБА“. За период от 10 години откакто е частна, сградата е поскъпнала близо 5 пъти. Кметството я продаде за 1,4 млн. на намиращия се сега в затвора бизнесмен Георги Вълев през 2009-а. Той от своя страна я изтъргува с пълномощно, докато се намираше в ареста. Впоследствие тя е откупена от сегашния си собственик – пенсионния фонд „Съгласие“. Стойността на сделката бе 3 млн., сочат документи, с които „Борба“ разполага. В момента пък преговорите за поредната препродажба се движат в рамките на 5 млн. лв. Наша проверка показа още, че независимо от факта, че бившият Окръжен съвет не се използва, всички досегашни собственици чинно си плащат по 15 хил. лв. годишно под формата на местни данъци и такси. Така в местната хазна за последните 10 г. са постъпили над 150 хил. лв. За това допринасят и множеството прехвърляния, тъй като задължително условие за сделките е да се погасят местните налози.

И досега обаче не е задвижена никаква процедура за преустройство или реализиране на първоначалните намерения за изграждането на 5-звезден хотел на името на цар Калоян.

Почти няма жител или гост на града, който да не се пита какво се случва с култовата сграда и защо тя не се използва. Тя е с площ от над 1700 кв. метра и е с перфектна панорама към най-посещавания туристически обект у нас. Няколко пъти сегашният градоначалник Даниел Панов не скри разочарованието си, че имотът не е общински, за да стане музей. В плановете на следващите собственици обаче влиза да бъде направен луксозен хотел с подземен паркинг.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

2 thoughts on “Готви се нова сделка за бившия Окръжен съвет

 • 20.07.2018 в 13:11
  Permalink

  Бившия Окръжен съвет,е мястото където трябва да бъдат поставени восъчните фигури, а не , мазето, да се отрази виличието на Тьрновските Царе

  Отговор
 • 20.07.2018 в 13:47
  Permalink

  Дано да стане по скоро. Много зделки се случат като на тъмно такива важни проекти не би трябвало да са потайни и без перспектива. Така също и летището в Горна Оряховица кой го взе , защо го взе кога ще се направи никой не може да каже. Тайна. Мирише на нечиста сделка.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.