187 четения

Пет години ВиК не пуска завършено модерно водопроводно отклонение, в Присово живеят в страх и пишат жалби

Магистралният водопровод, който захранва с вода Велико Търново, е изграден преди 40 години, като в участъка на село Присово е от бетонни тръби 1000 мм с напрегната стоманена арматура с експлоатационен срок 25 – 30 години, които отдавна са минали.

Поради това, че бетонът е отлят при разтеглена арматура под напрежение, при оголване и корозиране дори само на една жица от арматурата тръбата се пука, гърми и предизвиква авария. Тогава цялата 5-метрова тръба се подменя с метална.

Присово се намира в най-ниската точка между язовир „Йовковци“ и Велико Търново и точно тази критична зона във и около селото е (незнайно защо) с тези бетонни тръби, а цялото останало трасе от язовира до село Присово и после след него до Велико Търново и Горна Оряховица е изпълнено със стоманени, далеч по-надеждни тръби. Поради това, че селото се намира в тази най-ниска част от цялото трасе налягането в тръбите тук е почти два пъти по-високо от останалата част на водопровода. По тази причина и поради това, че тръбите са силно амортизирани, всички аварии по водопровода са все в този участък около и в селото. В последните години те зачестиха и вероятно ще станат още по-чести. При такива аварии в Присово няколко пъти бяха наводнявани къщи, но за голям късмет, без издавени хора. Водопроводът минава през доста дворове, които са в регулация, и частни земеделски земи. За да се избегне това и поради факта, че той е с отдавна минал експлоатационен срок, както и заради зачестилите аварии, ВиК – Велико Търново, през 2010 г. проектира изместване на деривация „Йовковци“. През 2011 – 2012 г. бяха изградени 2 отсечки – отклонения от главния водопровод, в източната и западната част на селото с обща дължина около 1300 м, като новото трасе е изведено извън дворовете на безопасно разстояние за къщите.

Изграждането на отклонението е финансирано със средства на ВиК и банков кредит над 6 милиона лева, като част от тях са използвани за други обекти. Изградено е от външна фирма изпълнител с тръби на фирмата НОВАS – Австрия. Те са напорни стъклопластови, тип GRR 1000 мм, предназначени за питейна вода и водноелектрически централи, издържат налягане до 32 bar с доказано висок коефициент на сигурност. Експлоатационният живот, който фирмата производител им дава, е над 50 години.

Двете деривации са изградени напълно до точките на свързване със стария водопровод. След приключване на строителните работи цялото трасе е обследвано от фирмата производител HOBAS, като вътре в тръбите е обходено със специални колички и хора, инспектиращи качеството на изпълнение. Забележки няма и след направената хидравлична проба с работно налягане има подписан акт 15 от комисия с председател инж. Ванков и надзорна строителна фирма с управител Богдана Терзийска. Тези трасета минават вече само през земеделски земи, за които няма нужда да се отчуждават, тъй като всички собственици са подписали нотариално заверени договори с ВиК – съгласие за учредено безвъзмездно и безсрочно право на преминаване на водопровода през тях.

През 2013 г. обаче ръководството на ВиК е сменено с ново, което, търсейки грешки и вина на старото, отказва да пусне новия водопровод, въпреки че от тях за него са похарчени милиони левове.

Аргументът на новите ръководители на ВиК да не се пуска новия водопровод е, че през 2013 г. били подали жалба до прокуратурата срещу стария управител за злоупотреби при изграждането му. Съдебно дело не е образувано, тъй като най-вероятно злоупотреби не са установени. Във Великотърновския съд досега няма заведено такова дело, но това все още върви като повод за отказа.

И опасността от нова авария с непредвидими последици е все така реална. Това е причината 236 жители на Присово ва подготвят колективна жалба до 6 инстанции, като се почне от премиера Бойко Борисов и се свърши с управителя на „ВиК Йовковци“ Димитър Владов.

Но дали и сега някой ще ги чуе, или гласът им ще остане глас в пустиня?

С. ХРИСТОВ

Един коментар за “Пет години ВиК не пуска завършено модерно водопроводно отклонение, в Присово живеят в страх и пишат жалби

  • 21.07.2018 в 17:48
    Permalink

    Никой няма да ги чуе…… корупция и безхаберие…народа не е важен…

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *