Учени откриха още един риск за здравето, свързан с консумацията на месо

Учени от университета „Джонс Хопкинс“ в САЩ установиха, че химични вещества, използвани при производството на месни продукти, увеличават риска от маниакален синдром, съобщи Лента.
Специалисти анализирали събрани между 2007 г. и 2017 г. данни за здравословното състояние и хранителния режим на 1101 души на възраст между 18 и 65 години. Участниците били в добро здраве или страдали от психични заболявания. Оказало се, че засегнатите от маниакален синдром 3,5 пъти по-често консумирали месо в сравнение с хората, които не страдали от психично заболяване. При това не била открита връзка между хранителния режим и други заболявания, като биполярно разстройство, шизоафективна психоза и депресия.
Експерименти с плъхове показали, че добавянето на нитрати, които се използват при консервиране на месни продукти, предизвикало за две седмици характерна за маниакалния синдром хиперактивност у гризачите.
Маниакалният синдром се отличава с болестно приповдигнато настроение, повишена двигателна активност и психична възбуда. Пристъпи на заболяването често се наблюдават заедно с тези на биполярното разстройство. Освен това маниакалният синдром може да бъде предизвикан от прием на лекарства, наркотици или да се развие след хирургична операция.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *