45 четения

20 деца направиха 5000 снимки за два дни във фотографската школа на Марина Чамуркова

СЕДЕМГОДИШНАТА ДАНАЯ, ВЯРА, КОЯТО Е НА 8, ДЕСЕТГОДИШНИТЕ КАРИНА И ПРЕСЛАВА И ЯНА, НА 12, БЯХА ПОСЛЕДНИТЕ ПЕТ ХЛАПЕТА, които се включиха в първата по рода си фотографска школа, организирана от великотърновския фотограф Марина Чамуркова. Два дни малчуганите обикаляха с менторката си и снимаха по ул. „Гурко“, а после и по Самоводската чаршия. В края на двата си снимачни дни децата бяха направили около 5000 снимки.

„Първия ден ги оставям да снимат и само ги наблюдавам. Началните ми наставления всъщност са свързани само с това, което не искам да снимат – пейзажи, цветенца и котета. Всеки, който има телефон, снима пейзажи, а цветята са особени обекти за снимане, затова не ги насърчавам за тях. Макар че из града има достатъчно и от двете“, обяснява Марина, докато хлапетата са приклещили поредната котка, за да й направят фотосесия.

„Оставям ги да се наснимат на котета и цветенца, после започвам да ги насочвам да виждат и другите неща – прозорци, табели, геометрични форми, следи от грайфери и стъпки в пясъка… Децата виждат повече от възрастните и имат въображение“, казва още Марина Чамуркова. Тя често предизвиква малките си приятели да снимат един и същи обект, за да може в края на деня да им покаже, че всеки от тях вижда света по различен начин и че виждането зависи и от ъгъла, под който те наблюдават.

„Мога да ги науча на композиция, обаче естетиката е вродена. Ако не е, е въпрос на възпитание, което обаче те би трябвало да са получили до този момент. Има деца, за които фотографията не е подходяща професия, дори за хоби няма да я изберат, но има и такива, които имат талант за това. Само че аз сега не искам да ги насочвам, нито пък ги убеждавам, че това е тяхната професия. Искам те да се забавляват, достатъчно е дори два часа да се чувстват щастливи с мен“, признава фотографката. И допълва, че работата с деца е възможно най-благодарното и неразочароващо занимание.

ФОТОГРАФИЯТА НЕ ЗАВИСИ ОТ ВЪЗРАСТТА И ЧОВЕК МОЖЕ ДА Я ИЗБЕРЕ ЗА ХОБИ ПО ВСЯКО ВРЕМЕ. Освен това тя не изисква големи компании, може да ти бъде забавна и когато си сам. А и днес със социалните мрежи е много лесно да се изявяваш и да споделяш снимките, които правиш, споделя още Марина, докато гледа как малчуганите сами си избират обектите да снимане, аранжират предмети, лягат на земята, за да направят по-различна снимки. След като е видяла първите кадри на децата, през втория ден тя работи индивидуално с всяко от тях.

След заниманията тя сваля в компютър всички снимки и обяснява на децата кои са добрите им кадри и защо, коментира с тях и несполучливите снимки и пак им казва къде са можели да бъдат по-прецизни.

20 ДЕЦА НА ВЪЗРАСТ ОТ 8 ДО 13 Г. ПРЕМИНАХА ПРЕЗ ФОТОГРАФСКАТА ШКОЛА НА МАРИНА ЧАМУРКОВА. Първоначалната й идея била да приема в групите дори и децата, които искат да снимат с телефоните си. После обаче разбрала, че всяко дете, което проявява интерес към фотографията, вече има фотоапарат, затова тя рязко променила условията. Така всичките 20 момиченца и момченца, които се включили в заниманията, работили с фотоапарати. След трите фотографски уикенда, Марина вече е готова с плана си за школата за следващото лято. Преди това ще помогне на малчуганите да подредят две изложби с най-добрите си кадри. Едната ще бъде пред Факултета по изобразително изкуство, втората – около паметника на Асеневци, където експозицията ще стане част от програмата на „Арт лято“.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!