100 четения

На Илинден миряни от цялата страна запалиха свещ за здраве в храма „Св. Пророк Илия“ във Войнежа

 

СТОТИЦИ МИРЯНИ ОТ ВОЙНЕЖА И ОКОЛНИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА, КАКТО И ЦЕЛИЯТ МОТО КЛУБ „НАРОДНИ МОМЧЕТА“, обединил мотористи от Южна България, запалиха свещ за здраве в църквата „Св. Пророк Илия” във Войнежа на Илинден. Отец Йоан поръси със светена вода всички, които прекрачиха прага на храма, а след това благослови и курбана.

„Малка е тази църквичка, но е красива. Освен това е стара, вече годините й не можем да преброим. Но сякаш е една от най-старите в общината. Вдигната е на място, дарено от турчин“, разказва отец Йоан. Според историята, която той самият знае от книгата на своя предшественик отец Петър Богданов, храмът датира от 1845 г. Богатият турчин Карахасан, който владеел земите и колибите наоколо, имал дъщеря. Момичето заболяло и пътуващ монах успял да я изцери. За благодарност Карахасан дарил земята и помогнал на християните да си издигнат храм. „Не знам дали е истина, но сигурно е, защото тук тази местност още се знае като Колибите на Карахасан. А иначе селото се казва Войнежа, защото воините са пазили от това място прохода“, обяснява още отец Йоан. После се сеща, че не е поръсил за здраве и не е благословил моторджиите и бързо ги строява в колона по един в храма.

„За трета година идваме на този празник във Войнежа, за да уважим кметския наместник Стефан Стефанов, който ни е приятел. Разпъваме палатки и за два-три дни успяваме да избягаме от градската суматоха и грижите“, казват мотористите, които вече са станали част от пейзажа и дори възрастните жители във Войнежа не се впечатляват от рева на моторите им.

Църквата във Войнежа, която носи името на св. Пророк Илия, е ремонтирана преди четири години с 60 000 лв., отпуснати от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Миналото лято беше обновен и дворът със средства по програмата „Местни инициативи“. Сега храмът е в добро състояние, но вярващите мечтаят за свещеник, който редовно да служи в него, казва отец Йоан, който отваря църквата по празници. През останалото време ключовете на храма са в кметския наместник, който се грижи хората да има къде да запалят свещ за здраве или за да поменат близки, които вече не са между тях.

„Тази църква беше една от мечтите ми и се радвам, че вече изглежда така. Сега съм се концентрирал върху улиците. Може някои да казват, че асфалт не се яде, но те не са виждали развълнувани възрастни, които ми стискат ръцете и казват, че не са вярвали, че ще доживеят да имат улица до къщата си“, казва кметският наместник Стефан Стефанов.

Две къщи за гости има вече във Войнежа и капацитетът на всяка от тях е за по 30 човека. „Има интерес към имотите тук и те не са толкова невъзможно скъпи, както бяха преди години. Две английски семейства избраха да живеят в селото. Интересното е, че всички, които търсят имоти наоколо, най-често искат стари къщи, които да си реновират“, обяснява още г-н Стефанов. С негово съдействие е осигурен и курбанът за празника. Готвачът Николай Недялков готви агнешката чорба в два казана и се надява да успее да нагости с нея поне 150 души.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

сн. Авторката

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!