С бобена чорба нагостиха гостите на първия регионален празник „От любов към българското” в Добри дял

Първото издание на песенно-танцовия форум се проведе в лясковското село Добри дял. От осем години насам в Добри дял читалищни дейци, кметството и пенсионерският клуб подготвят фолклорен празник, който събира самодейци от общинските фолклорни състави. Тази година организаторите дадоха поле за изява и на гости от съседни общини и разшириха обхвата на своята изява, като нарекоха събитието регионален празник на песента и танца „От любов към българското”. Първото му издание протече при изключителен интерес от страна на самодейци-участници и публика. Освен самодейци от Лясковец и селата на общината – Козаревец, Добри дял, Драгижево и Джулюница, в празника се включиха и формации от Горна Оряховица, Писарево, Драганово, от златаришкото Горско Ново село, от Палици, община Елена, както и от далечното село Телиш, община Червен бряг, област Плевен.

Над 200 певци и танцьори на възраст от 6 до 86 години излязоха на добридялска сцена. Празникът в читалището-домакин „Петко Р. Славейков-1903” бе открит от председателя на културната светиня Иванка Костова. Всички изпълнители бяха поздравени от кмета на Община Лясковец д-р Ивелина Гецова и от местния кмет Стоян Стоянов. Домакините от Добри дял сложиха начало на празничната програма с театрално представление – седянка „Клюкарки”, а с песни от репертоара си се изяви домакинстващата група за автентичен фолклор „Пъстра китка” с художествен ръководител Живка Иванова.

В продължение на няколко часа 17 колектива от региона пяха, танцуваха, представиха обичаи и показаха, че обичат българското и ревностно пазят традициите на дедите ни, предават ги на младите и се гордеят с фолклорното ни богатство. Празникът в Добри дял нямаше конкурсен характер, но организаторите бяха подготвили подаръци за всички участващи формации и индивидуални поощрения за изпълнителите. Кулинарна група с майстори готвачи от домакинстващото читалище и от клуба на пенсионера „Еделвайс” Марийка Буюклиева и Надежда Бойчева, сготви в три казана вкусна бобена чорба, с която бяха нагостени по български гостите на празника.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *