66 четения

Учителката Дима Георгиева: „За 1000 лева висшисти работят като роби по 15 часа на Черноморието”

Борбата за оцеляване принуждава млади и образовани хора от малките градове, да търсят препитание по всевъзможен начин. Един от тях е сезонната работа през лятото по нашето Черноморие. Висшисти, доктори на науката и студенти представляват 80 – 90% от временния персонал в хотели, барове и други места за отдих през горещите месеци…

„ЗАПОЧНАХ РАБОТА ТУК, ЗАЩОТО ОТ БЛИЗО ПОЛОВИН ГОДИНА БЯХ НА БОРСАТА. Търсех работа чрез обяви от вестници и интернет и все не намирах. Накрая чрез роднини започнах в заведение в Приморско. Уговорката бе да работя като помощник-готвач”, разказва историята си 38-годишната Дима Георгиева. Тя е от Свищов, филолог-учител по образование, майка на две деца, които отглежда сама.

Жената заминава за родното Черноморие, след като бъдещият работодател й обещава розови условия – безплатни квартира и храна, 1100-1200 лева месечна заплата, почивен ден и т.н.

Безплатната квартира се оказва етаж от строяща се в момента къща, която собствениците отдават под наем за персонал. Дима е принудена да дели стаята с още две жени. Обща е банята и тоалетната на етажа, а стаите са четири и сутрин и вечер 12 души чинно се нареждат за осигуряване на личната си хигиена.

„ПРЕГЛЪТНАХ ВСИЧКИ ТЕЗИ БИТОВИЗМИ, ВЯРВАЙКИ ЧЕ НАЙ-НАКРАЯ НЕЩАТА ЩЕ СЕ ПОДРЕДЯТ И ЗА МЕН. В кухнята като помощник-готвач обаче работих точно два дни. Оказа се, че собствениците не могат да наемат на работа миячки и ми отредиха да върша това. Така по договор работя в кухнята, но фактически всеки ден от десет сутринта до десет вечерта мия всички прибори на кухнята, бара и ресторанта”, споделя патилата си свищовлийката.

Твърди, че не се оплаква и си върши съвестно работата. Плаши се обаче от мига, в който реално започне отпускарският сезон и работата значително ще се увеличи. „В момента капацитетът е на около 30% и с големи усилия се справям сама. Плаша се да мисля какво ще стане след 1 август, когато по традиция половин България излиза в отпуск и отива на море. А собствениците ми казаха направо, че няма да наемат втори човек за миялното, но ще бъда компенсирана с 50-100 лева”, продължава историята си нашенката.

„ОБЩИЯТ КАПАЦИТЕТ НА ЗАВЕДЕНИЕТО, В КОЕТО РАБОТЯ, Е ОКОЛО 700 ДУШИ. ПРЕДСТАВЕТЕ СИ КАКВО КОЛИЧЕСТВО ПРИБОРИ ЗА МИЕНЕ ПРЕМИНАВАТ ПРЕЗ МОИТЕ РЪЦЕ. Отделно през мен минават и всички тигани и тенджери, които се използват в кухнята за приготвянето на всяко ястие. Страх ми е да си помисля, какво ще бъде положението през август. Все пак ще стисна зъби и по някакъв начин ще изкарам”, продължава историята си Дима.

Работа започва още в края на юни, когато реално сезонът не е започнал и натоварването е било минимално. Първото разочарование за нея е парите, които й изплащат. Вместо обещаните хиляда и нещо жената получава 450 лева. Оказва се, че заплатата й е по-ниска, защото е миячка.

Мит се оказва и обещаният почивен ден. Всъщност работното време на всички в кухнята започва преди десет сутринта и завършва около 23 часа. Петък, събота и неделя кухнята отваря врати в осем и работещите в нея си тръгват малко преди полунощ. „В крайна сметка, като разделя времето, което работя, се оказва, че заплащането е минималната работна заплата. Храним се на крак в миговете, когато стихне потокът от поръчки”, разказва още жената. С горчива усмивка споделя, че за времето, в което е на морето, е пазарувала един-единствен път. Това е и единственият й стимул да продължи до края на сезона и да се прибере със спестеното.

ПОДОБНА Е ИСТОРИЯТА НА МНОГО ОТ ТЕЗИ, КОИТО РАБОТЯТ ПО РОДНОТО НИ ЧЕРНОМОРИЕ. Сервитьорите и барманите са млади момичета и момчета, студенти, които приемат лошите условия единствено с утехата да заделят спечеленото и да си подпомогнат следването. В кухнята колеги на Дима са млада учителка, която съзнателно избира да работи през отпуската, а с парите да покрие сметки по кредити. Мъжете от заведението пък започнали работа още в края на май като общи работници в строителството. Просто собствениците си направили сметка да не плащат на строители, където най-ниската надница е 50 лева. Така бъдещите сервитьори, бармани и готвачи построяват за броени дни заведението, което ще затвори през септември.

Александър ШАБОВ

5 коментара за “Учителката Дима Георгиева: „За 1000 лева висшисти работят като роби по 15 часа на Черноморието”

 • 24.07.2018 в 13:21
  Permalink

  700 души в ресторант без миялна машина?!?Бягай от този „работодател“ веднага.Със сигурност няма да успееш да се справиш в разгара на сезона и поради несвършена работа той ще ти отреже от заплатата.За това винаги съм казвал ,че в туристическия бранш трябва заплащането да е максимум седмично,а що не и дневно за да не се експлоатират хората неправомерно.

  Отговор
 • 24.07.2018 в 17:16
  Permalink

  А добро утро,масово всички хотели и заведения по морето са така използват труда на хората не плащат взимат депозити в огромни размери уж като гаранция че ще остане работника до края на сезона да работи а после не го връщат с оправдание че е за осигуровки пък работника въобще не е назначаван на работа най-разпространената практика в южното черноморие и най-вече в Приморско. И никой няма почивен ден това е абсолютна лъжа и няма нужда да обсъждаме условията в квартирите за персонал повече от кошмарни!

  Отговор
 • 24.07.2018 в 17:27
  Permalink

  Това е истината, собствениците на тия заведения са диви ама диви селяндури, който гледат единствено и само себе си.

  Отговор
 • 25.07.2018 в 7:13
  Permalink

  айде-айде пак партенки,те циганките в чистотата дето се подпират на метлите,взимат по 520-минималната,че тая ли Димка работи за 400 на морето?
  ЕЕЕЕЕЕЕЙ,Алоуу,събудете се бе!!!!!
  В България работа има!!!-Работници НЯМА!!
  поне няма такива дето да работят за 400 лева!!!!!!!!!!!!!!!

  Отговор
 • 25.07.2018 в 9:18
  Permalink

  Ти обиждаш дивите селяндури само ще ти кажа!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!