Комбинирано лекарство срещу СПИН предотвратява заразяване с ХИВ

Две нови изследвания показват, че употребата на комбинирано лекарство срещу СПИН като превенция е ефикасна, що се отнася до предотвратяване на риска незаразен с ХИВ мъж да се зарази по време на полов акт с партньор, който е носител на вируса, предаде Асошиейтед прес.
Резултатите от изследванията са представени на международната конференция за борба срещу СПИН в Амстердам. Става въпрос за лекарството Трувада, което съдържа два антиретровирусни медикамента.
Едното изследване е обхванало около 1600 хомосексуалисти в района на Париж, които са с висок риск от заразяване с ХИВ заради многобройните си сексуални партньори и нежеланието си да използват кондоми. Било им предложено да приемат превантивно лекарството всеки ден, както това се препоръчва в САЩ, или „при поискване“ преди и след необезопасен секс. Малко повече от половината участници избрали опцията „при поискване“ и били тествани веднъж на всеки 3 месеца, за да се провери дали не са се заразили с ХИВ. „Откакто започнахме преди година, не сме имали нито един случай на заразяване“, заяви ръководителят на изследването д-р Жан-Мишел Молина от болницата „Сен Луи“ в Париж. Нито един участник не е преустановил приема на лекарството заради страничен ефект.
Второто изследване ползвало различен подход – вирусът у заразен партньор да бъде потиснат с лекарство срещу ХИВ, за което е известно, че намалява риска от разпространението му. Изследването на д-р Алисън Роджър от Лондонския университетски колеж обхванало 779 двойки гейове в 14 европейски страни, като единият партньор не бил заразен с ХИВ, а другият приемал лекарства за потискане на вируса. Участниците били тествани веднъж на 6-12 месеца, за да се провери дали у заразения партньор вирусът все още е под контрол и дали партньорът му не се е заразил. След средно 18 месеца нито един от заразените мъже не предал ХИВ на партньора си въпреки секса без кондоми.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *