Гурбетчия в Германия и брат му правят събор "На хорото" в Страхилово | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Гурбетчия в Германия и брат му правят събор „На хорото” в Страхилово

Публикувана на: 25.07.2018г. 3298 прегледа

Красимир Колев е прочут в ресторантьорския бизнес у нас и в чужбина, Даниел живее в Габрово

 

Двама братя, единият от които емигрант от години в Германия, са организирали фолклорен събор „На хорото” в родното си Страхилово. Даниел и Красимир Колеви стягат двудневен празник за жителите и гостите не само на селото, но и канят всички, които искат да си спомнят как преди години децата прекарваха ваканциите си при баба и дядо – на селския площад, с оркестъра и с народните танци.

„Целта на събора е да си припомним времето, когато бяхме на годините на децата си и всяка неделя на същия този площад се събирахме на хоро. Нека за два дни се върнем години назад. Да си припомним и разкажем на децата си за безгрижното си детство”,  казва Красимир Колев, който от години живее със семейството си в Германия, но в сърцето му винаги е родното Страхилово, където живеят родителите му, както и народната музика. Красимир е закърмен с нея – баща му Ангел е един от доайените на ансамбъл „Полянци” в Полски Тръмбеш, а самият Красимир владее магията на кларинета. По-малката му дъщеря Силвана пък се представи повече от достойно, достигайки до финала на голям музикален формат в Берлин. Силвана отсега е заявила, че на събора в Страхилово ще изпее две песни, макар и да не са народни. Голямата – Анелия, била член на училищния бенд и също имала участия.

 

Красимир Колев в ресторанта си в Германия Оркестър „Плам“

КРАСИМИР Е ПРОЧУТ ГОТВАЧ И РЕСТОРАНТЬОР

 

През 2011 година Красимир Колев и съпругата му Цветелина отиват в Германия с предварително уредена работа като готвачи в гръцки ресторант. След 5 месеца се прибрали да вземат децата си Анелия и Силвана.

„Поработихме 2 години в този ресторант. В България от 1991 работя в ресторантьорския бранш, като първо съм бил сервитьор, а после главен готвач. Та започнахме да мислим за собствено заведение. Ние сме спонтанни хора и 3 месеца след като се зароди идеята за собствен бизнес, вече посрещнахме първия си клиент в нашето заведение. Радвахме се на доста добра клиентела и отзивите наистина бяха отлични, което се потвърждаваше с добрата посещаемост. След това решихме да направим и транспортна фирма. Купихме няколко буса и започнахме да се занимаваме и с транспорт. Всичко вървеше нормално, докато здравето не ми изигра лоша шега и се наложи много бързо да затворим и двата бизнеса“, споделя Красимир. Вече година той се възстановява и сега се чувства по-добре. Дори вече мисли за ново заведение – пицария, която се надява скоро да стане факт.

ИДЕЯТА ЗА СЪБОРА ДОШЛА СПОНТАННО

 

Идеята за събора дошла спонтанно след един разговор с брат му, който живее в Габрово. Заговорили се за народна музика, защото баща им е кларнетист и един от основателите на ансамбъл „Полянци“ и са закърмени с чистата народна музика.

„От дума на дума за това как България се циганизира от тази простащина чалгата си припомнихме 80-те, когато бяхме деца и всяка неделя имаше оркестър в центъра на селото и се играеха цяла вечер хора. Последния път, когато се прибрах преди 4 години, бях потресен от сивотата на ежедневието на хората, безлюдното село потискаше самия мен, макар че бях там само за дни. Тогава решихме да създадем този събор, за да припомним на старите и да покажем на младите един от начините да се живее без телефони и интернет и че човек може да е щастлив и без тях“, сподели още Красимир Колев.

Съборът „На хорото” в Страхилово ще се проведе с огромното съдействие на местното кметство на 4 август (събота) от 18:00 до 22:00 часа и на 5 август (неделя) от 12:00 до 20:00 часа на площада в селото. В съботната вечер за доброто настроение на жителите и гостите ще се грижи фолклорна група „Северняшка китка“ при читалище „Просвета“ – село Страхилово, и фолклорна програма с участието на Петър Петров от Полски Тръмбеш. Ще участват и 40 танцьори от Павел и Босилковци.

В неделния ден, когато ще е кулминацията на събора, градусите ще се покачат благодарение на известния оркестър „Плам“ от град Русе с ръководител ненадминатия майстор на акордеона Пламен Димитров. Както прилича на събор, организаторите са се погрижили на разположение да има летен бар и кухня, които ще разполагат със студена бира и безалкохолни напитки и топла, току-що приготвена скара.

Н. ГЕОРГИЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!