Вицепрезидентът Илияна Йотова носи шал, рисуван от търновката Таня Сакъзова

Майсторката превръща обикновени тениски в произведения на изкуството

 

ФОЛКЛОРНИ МОТИВИ, ЗОДИАКАЛНИ ЗНАЦИ, СТИЛИЗИРАНИ ГЕОМЕТРИЧНИ ФИГУРИ И МНОГО ЦВЕТЯ РИСУВА ВЪРХУ КОПРИНА И ТЕКСТИЛ ТЪРНОВКАТА ТАТЯНА САКЪЗОВА. Най-често тя създава произведенията си върху шалове, но напоследък все повече се чувства изкушена да рисува върху тениски. „Както ще ти каже всеки творец, свободата е всичко за мен. Аз да избирам материята, аз да решавам какво ще рисувам върху нея. Обаче поръчките са много интересни предизвикателства. Обикновено ми поръчват хора, които нямат никаква представа от процеса на рисуване върху тъкан. Носят ми картина и казват: „Искам същото”, обаче върху тениска примерно, върху раница, даже маратонки съм украсявала“, разказва Таня. И допълва, че картината или снимката никога не може да стане същата върху плата, защото да рисуваш върху коприна и върху платно не е съвсем едно и също. Но тя приема предизвикателството и признава, че се забавлява докато се опитва да изпълни желанието на своите клиенти.

„Преди време трябваше да нарисувам свиреп орел. После дойде една поръчка за секура. Не бях я чувала тази дума. Пускам я в гугъл и не знам защо и как, но първото, което излезе, бяха препратки към статии за черепи. Казах си, свирепият орел го нарисувах, ама череп… не. Обаче продължих да ровя и да чета и така изведнъж ми излезе статия за това, че секура всъщност е японската вишна. Затова ти казвам, че поръчките ме предизвикват и обогатяват“, казва Таня. Тя има зад гърба си две изложби, участвала е в Нощта на музеите във Варна, където направила самостоятелен пърформанс. Ходила е и на фестивала на шевицата в Белослав, откъдето отново има покана да участва и тази година.

БИЛА НА 30 Г., КОГАТО РЕШИЛА, ЧЕ ИСКА ДА ЗАВЪРШИ ЗА МОДЕЛИЕР-КОНСТРУКТОР И ДОРИ ЗА КРАТКО ОСТАНАЛА В ТАЗИ ПРОФЕСИЯ. Когато бил бумът на шивашките фирми във Велико Търново и имало работа. „Тогава съдбата ме срещна с великотърновската художничка Силвия Калоянова. Тя беше щедра и усмихната и аз успях да си взема от нея много за занаята. После поработих и в едно ателие, в което рисувахме шалове за Англия, но ние просто копирахме моделите и нямаше кой знае какво творчество в работата. Тогава работих под ръководството на друга голяма майсторка – Ганка Славова, но естеството на работата не й позволяваше да ни учи“, връща се назад Таня. И след това казва, че можеш да научиш много от подходящия учител, но всичко е в смелостта да експериментираш.

Днес тя си има свое ателие, пълно с различни платове и бои. Тази свобода й позволява да експериментира и да не се бои от грешки. „О, в началото, ако знаеш каква картинка бях. Добре че не пазя никакви снимки от този си т.нар. първи творчески период. Сега се забавлявам, харесва ми, обичам да рисувам. Но, за да стигна до този момент, съм похабила толкова много плат. Макар че първият ми продаден шал беше сгрешен. Реших, че вече няма да хвърлям, а ще превръщам дефекта в ефект и така направих. Този шал тогава се продаде на някаква космическа за мен цена“, разказва Татяна и признава, че за нея е истинско удоволствие и гордост, когато види в града дами, които носят нарисувани от нея шалове.

Има нейни шалове, които вече са заминали за САЩ, Канада, Испания, Англия, Чехия, Израел. Май само в Южна Африка не е пращала свой шал, казва Таня, след това с гордост споделя, че и Илияна Йотова носи шал, нарисуван от нея. „Процесът е дълъг, защото има технологично време боите да изсъхнат. Стане ли, на практика е вечен, не се измива, дори не избелява, защото някои от боите имат UV-защитен фактор“, обяснява майсторката.

Това че рисунката може да стане само двуизмерна, е най-големият недостатък на рисуването върху текстил. Но пък можеш да рисуваш или с водни бои върху коприна или върху памук. Таня Сакъзова започва да вади различни видове материи и след това да трупа върху работната си маса боите, с които рисува. „Тези са за коприна, тези блестят, тези са много течни, обаче, като ги смеся с другите, стават прекрасни… Рисувам с четки в различни размери, с дунапрени, с пръсти дори“, обяснява художничката и е готова да говори за работата си с часове, обяснявайки разликата между студен и топъл батик и защо работата с восък не я изкушава.

„На периоди съм. Когато ми е широко на душата, рисувам шалове. Върху квадратните мога да създам цяла картина. Обожавам ги тези моменти. Правоъгълните шалове ми позволяват да правя декорации. Понякога ми се правят картини върху плат. Прекрасни са, защото можеш да ги поставиш в рамка и зад стъкло. Но да рисувам върху хартия, май не съм изкушена, защото коприната дава повече възможности. Хартията ми е някак скучна. Сега ме вдъхновяват тениските“, признава Таня, която всъщност никога не е учила рисуване.

Първите уроци е получила от сина си Момчил, който е възпитаник на Факултета по изобразително изкуство във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, където е завършил скулптура. Артист по душа, колекционер на странни музикални инструменти, музицира и в момента работи… на една от площадките за борба с градушките. Таня има и дъщеря, която пък е избрала да се занимава с кинезитерапия и е завършила Националната спортна академия. Работи в колцентър и също като майка си е изкушена от астрологията.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *