39 четения

Холандски учени преустановиха изследване върху виагра след смъртта на 11 бебета

Холандски учени преустановиха клинично изследване след смъртта на 11 бебета, чиито майки приемаха виагра по време на бременността си, за да се стимулира растежът на фетуса, оповести Университетската болница в Амстердам, цитирана от Франс прес.
Лекарството виагра срещу проблеми с ерекцията разширява кръвоносните съдове. Учените смятали, че малкото синьо хапче може да улесни притока на кръв в плацентата и да стимулира растежа на фетус, който има проблеми с развитието. Шансът за оцеляване на новородени с подобни усложнения е малък и няма лечение, отбелязаха от болницата.
Когато започналото през 2015 г. изследване било преустановено, 93 жени били приели виагра по време на бременността си, а други 90 – плацебо. Нито една участничка не е имала усложнения, свързани с приема на лекарството. Деветнадесет бебета, чиито майки приели виагра, обаче умрели, като смъртта на 11 от тях вероятно се дължи на белодробна хипертония, която може да е свързана с лекарството. Други 6 преждевременно родени пеленачета също имат белодробни проблеми, но оцелели. В приелата плацебо група 9 деца умрели, но нито един смъртен случай не е свързан с белодробни усложнения, докато три бебета, появили се на бял свят с подобни усложнения, оцелели.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!