НВУ изпраща в петък 113 курсанти от 140-ия си випуск, наречен „Ботевски“

Деница Иванова е първенецът на Военния университет

 

КУРСАНТ СТАРШИНА ДЕНИЦА ИВАНОВА Е ПЪРВЕНЕЦ НА ВИПУСК „БОТЕВСКИ“, КОЙТО Е 140 ПОРЕД В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕНЕН УНИВЕРСИТЕТ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“. Тя ще получи дипломата си на тържествена церемония в петък, когато е и производството на випуска. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще уважи тържеството на младите офицери.

Деница, която завършва обучението си по военна специализация „Войски за ядрена, химическа, биологична защита и екология” и гражданска специалност „Защита на населението от бедствия, аварии и катастрофи”, е носител и на наградата „3 март“, която всяка година Община Велико Търново дава на най-добрия курсант. Тя е пълна отличничка и активен спортист и има един златен и два бронзови медала от отборни класирания, участва в проектите на „Клуб по дебати”, в научни конференции от международно ниво. През 2016 г. е участвала в международно учение в Македония, а до 2017 година е била член на Курсантско-студентския съвет в Националния военен университет.

Деница е родена в горнооряховското село Върбица, където е завършила и основното си образование. Възпитаничка е на Професионалната гимназия по туризъм във Велико Търново и като дъщеря на военен е избрала да учи в Националния военен университет.

От понеделник тя вече ще работи по разпределението си в гарнизон около Велико Търново, поделението й обаче е секретно.

113 КУРСАНТИ ЗАВЪРШВАТ ВОЕННИЯ УНИВЕРСИТЕТ ТАЗИ ГОДИНА. ВИПУСКЪТ Е ДВА ПЪТИ ПО-ГОЛЯМ ОТ МИНАЛОГОДИШНИЯТ. Момчетата и момичетата са постигнали среден успех 5,36. 15 са специализациите, по които завършват курсантите, и всяка си има отличник, каза началникът на Военния университет бриг. ген. Пламен Богданов.

Петима са отличниците на випуска, като двама от тях са първенци на факултета във Велико Търново – Деница Иванова и Борислав Плосков, който завършва специализацията „Мотопехотни и танкови войски“. В Шумен първенец е Тихомир Желязков, а в Долна Митрополия – Мирослав Ценов и Руси Кърмаджиев, които завършват специализацията за летец-пилот.

44 кадети завършват Професионалния сержантски колеж и те също ще получат дипломите си и офицерското си звание в петък. За първи път вузът изпраща и 270 кадети, които са учили в колежа задочно.

Мл. сержант Ирена Секулова и мл. серж. Ели Вичева са първенците сред кадетите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *