13 четения

Шотландката Кристин Мичъл откри истинския живот в Мусина

ПРЕДИ 14 ГОДИНИ КРИСТИН МИЧЪЛ ОТ ШОТЛАНДИЯ СТАВА ЖИТЕЛ НА МУСИНА. По онова време не била сигурна дали това е най-правилният избор, но днес е убедена, че решението определено си заслужавало. Чужденката загърбила стария си живот и приела местните обичаи и специфика. Намерила добри приятели, които са неизменна част от ежедневието й и се радва на спокойствието, красивата природа и приятен климат в търновското село.

Кристин е родом от Единбург, цял живот работела като учителка, а преди да се засели в Мусина, идвала няколко пъти у нас на почивка на Черноморието. Така останала с впечатлението, че е твърди шумно и презастроено и затова не си представяла постоянният й адрес да бъде в България. Съпругът й открил красива и изгодна къща в търновското село и я платил веднага онлайн. Идеята му била това да се превърне в тяхна вила, където да прекарват отпуските и ваканциите си, далеч от трафика и забързания живот в Шотландия. Когато дошли да видят купения имот, се влюбили в мястото и решили да останат за постоянно. Дошли до старата столица, за да разгледат най-близкия град и останали впечатлени от крепостта Царевец, защото наподобявала замъците и останалите културно-исторически постройки в Единбург.

„Решението ни беше категорично, но все пак не е лесно да се преместиш на такава възраст, когато си прекарал целия живот на едно място. Дойдохме тук без да познаваме никого, дори не говорехме езика. Две години по-късно в Мусина се засели Алина от Беларус, която преди е живяла в Англия и знаеше английски. Малко по малко дойдоха и други чужденци и оформихме чудесна интернационална компания“, сподели Кристин.

Преди 7 години обаче съпругът й починал и тя останала сама. За миг се поколебала дали да не се върне в родината си, но бързо се отказала от тази идея. Оттогава още по-силно се привързала към новите си приятели, които й станали второ семейство. Ежедневно си устройват събирания и тематични партита.

„Празнуваме Хелоуин, руската Масленица, българския Трифон Зарезан и много други празници. Имаме идея за организиране на благотворителни събития, на които да събираме средства за новости в селото. Най-много ни се иска да се изгради терен за голф“, заяви чужденката.

Кристин сподели, че през лятото е заета в градината – цепи и подрежда дърва за огрев за зимата, коси моравата в двора, прибира произведените от нея зеленчуци, прави туршии и компоти и се грижи за цветята си. Сутрините започват с кафе, заедно с нейните приятелки Алина от Украйна и Оля от Сибир, на сянка в красивата дървена беседка, в близост до пещерата. Всяка от тях носи по нещичко за хапване и пиене и в сладки приказки отхвърлят часовете до обед.

„Много обичаме вечер да се събираме на барбекю. Перфектното допълнение на кебапчетата и кюфтетата е българската лютеница. Уважаваме много и ракията. Научихме се как се прави и от аматьори, станахме майсторки“, гордо заявява тя.

Макар да е усвоила голяма част от родните порядки и особености, все още не се отпуска да общува на български език. Описва говора си като на 2-годишно дете и по тази причина успяла да изпадне в много комични ситуации. Така например преди време срещнала усмихнато хлапе и майка му и решила да попита за възрастта малчугана. Вместо това обаче прозвучал въпросът „Колко гадини“.

„Майката си помисли, че съм видяла опасни насекоми по детето и подскочи от безпокойство. Оттогава избягвам да говоря на български. С местните се разбираме идеално и само с жестове, а кметът много ни помага“, сподели шотландката.

Кристин недоумява защо младите хора не остават в имотите на техните родители в селото, при положение че самата тя е дошла от толкова далеч, за да се засели именно тук. И все пак е убедена, че един ден малкото населено място ще приюти всички, които сега заминават да търсят късмета си другаде. Вярва, че колкото по-близо е един човек до природата, толкова по-щастлив и спокоен ще бъде той.

Галина ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “Шотландката Кристин Мичъл откри истинския живот в Мусина

  • 28.07.2018 в 9:59
    Permalink

    14 години да живееш в една страна и да не научиш езика. Срамота, неуважение и мързел! И още повече, че е била учителка!
    От друга страна голяма част от английската общност тука въобще не им трябва да знаят български. Те така или иначе си живеят в тяхната малка Англия тука. Нито се интегрират, нито език учат. Добре, че по-голямата част от тях са пенсионери на не зависят по никакъв начин от нашата система. Иначе нямаше да седят и една седмица тука, освен като гости.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!