105 четения

15-етажни сгради с висящи градини, подземен паркинг и футуристичен конгресен център предвижда отличеният проект за нов градски център

Италианец спечели международния конкурс на община В. Търново

 

ИТАЛИАНСКИЯТ АРХИТЕКТ КЛАУДИО НАРДИ ПОЛУЧИ ПЪРВА НАГРАДА В МЕЖДУНАРОДНИЯ КОНКУРС ЗА НОВ ГРАДСКИ ЦЕНТЪР НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Разработката му бе премирана с 25 хил. евро. Тя предвижда 15-етажни сгради с градини между етажите, 6000 кв. метра конгресен център, подземен паркинг, модерна библиотека и няколко музея. Втората награда и 15 хил. евро също отиват у италианец – Диего Терна. На трето място бе класиран проектът на архитектурно бюро „Стивън Джордж интернешънъл“, което получава 10 хил. евро. Международно жури начело с проф. арх. Георгий Станишев само за ден и половина прегледа 62 разработки, които се състезаваха в конкурса. Наградените бяха обявени на специална церемония в събота късно вечерта, след което кметът Даниел Панов ги покани на вечеря. Всички проекти ще бъдат предоставени на обществеността за мнения. Със сигурност в

Отличеният проект на арх. Нарди, който спечели първата награда и премията от 25 хил евро.

старото военно, първата сграда, която ще бъде направена, е конгресният център на арх. Нарди. Това ще стане през 2019 година, а парите, включително и за международния конкурс, покрива програмата „Региони в растеж“. „Екипът на общината ще решава какво още ще има в останалата част на новия градски център, след като насоката вече е зададена и е определено какво ще се строи. Формата е както от еврофондове, така и с публично-частно партньорство“, коментира арх. Георгий Станишев. „Абсолютно точно е спазено съотношението 60/40 в полза на зелените площи“, подчерта и главният архитект на града Николай Малаков.

КОНГРЕСНИЯТ ЦЕНТЪР НА АРХ. НАРДИ СЕ РАЗПОЛАГА НА МЯСТОТО НА БИВШИЯ СТАДИОН. Под него е предвиден и огромен паркинг. Триетажната сграда във футуристична форма наподобява космически кораб и за нея вече се появиха и негативни мнения и коментари, че прилича на „фургон“. В югозападната и южната страна на старото военно училище пък проектът на Нарди предвижда 15- и 12-етажни сгради с различно предназначение и голяма пешеходна зона.

Класираният на второ място проект на арх. Диего Терна

 

Общо 62 идейни проекта са получени в срок в Община Велико Търново, а две от проектните предложения са закъснели и са върнати на техните автори. Две трети от пр

оектите са от чужбина – Италия, Русия, Франция, Германия, Швеция, Босна и Херцеговина, Турция, САЩ, Китай, Индия и др. Община Велико Търново притежава авторското право върху всички получени проекти, тъй като това е едно от условията в конкурса.

Освен тримата победители журито определи и пет поощрителни награди за идейните проекти на „Ово Грабчевски”, архитекти от Полша, „МРВ Интернешънъл” от Испания, „Копс” ООД – Турция, „Мая Шопова – архитекти” от България и „Имидж бюро” ООД, също от България. Те ще получат по 5000 евро.

Председателят на журито проф. Георгий Станишев припомни, че за района на Старото военно училище досега е имало три конкурса, които е трябвало да разрешат Гордиевия възел от проблеми, който представлява тази територия.

Тази задача не бе никак лесна както за участниците, така и за журито. В рамките на архитектурното състезание общината бе поставила две цели – градоустройство на 150 000 кв. метра максимално застроена площ и 6000 кв. метра експозиционен център“, посочи още той.

Третата награда е за „Стивън Джордж интернешънъл”

Победителят Клаудио Нарди трябва да представи документите, удостоверяващи правата му да проектира на територията на Република България и съответно на територия с културно-историческо наследство, каквото е Велико Търново. В случай че няма такива, може да привлече в съавторство свой колега от България, каза членът на журито арх. Лора Бъчварова.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

25 коментара за “15-етажни сгради с висящи градини, подземен паркинг и футуристичен конгресен център предвижда отличеният проект за нов градски център

 • 28.07.2018 в 23:14
  Permalink

  Ужас!!!
  Това нормално ли е да се строи в старинен град? Какво са тези кутии, цилиндри и космически кораби? Това да не е Токио? Още като видях че другия Станишев е в журито разбрах, че центъра на прекрасния ни стар град ще бъде окипазен за 200 години напред. Вижте недостроения му „шедьовър в Созопол, който също е някакво НЛО кацнало между старите сгради на бреговата ивица….
  Дано при реализацията този проект да бъде тотално променен поне във външен облик, за да се съчетае поне малко с околната среда…

  Отговор
 • 29.07.2018 в 12:54
  Permalink

  Поредната простотия, обезличаваща старата столица.

  Отговор
 • 29.07.2018 в 16:22
  Permalink

  Чудесно! Дано сагата с разкопания двор да приключи по най-добрия начин.

  Отговор
 • 29.07.2018 в 22:31
  Permalink

  Щом само за ден и половина са разгледали 62 разработки значи наистина само са ги разгледали 🙂

  Отговор
 • 30.07.2018 в 13:13
  Permalink

  Чудесно. Нещо ново и модерно. Дано само стане реалност. 2019г. ??? Не ми се вярва. Дано

  Отговор
 • 30.07.2018 в 13:23
  Permalink

  Избраният проект, умело съчетава по комунистически духът на паметника Бузлуджа, пантеона на загиналите възрожденци в Русе (заради който е съборена църквата Вси Светии и неодобрен от самия Т. Живков), както и чувството на духовна и социална безпътица избила символично в сградите изграждани по социалистическо време. Между другото кой е избрал Г. Станишев председател на журито?

  Отговор
 • 30.07.2018 в 13:47
  Permalink

  15 етажни сгради не отговарят на болярския дух на града ни. Какво ще има в тези сгради.Места за паркиране трябват на този град.

  Отговор
 • 30.07.2018 в 14:53
  Permalink

  Не, не, не , 15 етажа, как ли не, чак такъв мегаполис надали ще стане градът ни, че да му трябват подобни размери, това да си го строят в Италия, че имат нужда да оптимизират пространството. Ами там дали щяха да му одобрят проекта, между другото?
  Има и много излишни компоненти май, хайде стига толкова модернизъм и стъкларии и железарии.

  Отговор
 • 30.07.2018 в 15:31
  Permalink

  Добро или лошо, все пак по-добре е да се направи нещо отколкото да стои занемарено и разкопано в кал. Но да не забравяме че българите сме царе на проектите, но като трябва да се направи нещо ни няма никакви.

  Отговор
 • 30.07.2018 в 16:43
  Permalink

  На мен ми прилича на жилищен комплекс, какво ще има в тези 15 етажни сгради, офиси ли, жилища ли … Честно казано по долу класираните проекти ми изглеждат по приемливи. Но тук май на принципа на Евровизия – най-смотаната песен печели, в случая проект. Но няма защо да се ядосваме, с темповете с които се случва всичко в града ни, надали ще доживеем да го видим завършено това чудо на архитектурата …

  Отговор
 • 30.07.2018 в 16:52
  Permalink

  Ако са работили по работно време от 8 часа, ден и половина е 12 часа. 720 мин. Разделено на 62 проекта – по 11 мин. на проект. Дори и 18 часа да са работили, на проект ще се паднат 17 мин.
  Оставка, Панов! Станишев в Херсон!

  Отговор
 • 30.07.2018 в 17:06
  Permalink

  Pisal sym go,6te go napi6a pak,v noviq zentyr trqbva da ima golqma zyrkva i zgrada na kmetstvoto!

  Отговор
 • 30.07.2018 в 17:47
  Permalink

  Трябвало е Бойко Борисов да е в журито. Той е специалист по всичко

  Отговор
 • 30.07.2018 в 19:55
  Permalink

  15-етажни сгради луди ли са? Ще съсипят града

  Отговор
 • 30.07.2018 в 19:58
  Permalink

  kato shte e visoko stroitelstvo, neka da e naistina visoko !!! Slojete tam edni 30-40 etajni sgradi i da se svurshva, pone hubava panorama shte se otvori ot tqh

  Отговор
 • 30.07.2018 в 20:45
  Permalink

  Спечелилият проект ми прилича, като за нов краен квартал на Шанхай или Истанбул. Класираният на второ място e много по подходящ за център на малък град като Търново, с много зеленина и непревземащо строителство. Какви са тези 15 етажни сгради и то няколко на брой, нямам думи.

  Отговор
 • 30.07.2018 в 21:04
  Permalink

  Отново сгради!Сгради и то високи!Какво ще има там,че чак и 15 етажа,и то не една и две.На нас са ни нужни,зелени площи,игрища,места за отдих,парково пространство, дървета!Нужен ни е въздух ,за да се диша,а не да се натъпче с полупразни призрачни сгради.Паркинги на по три четири етажа,а може и подземни и надземни-в някоя от сградите например.И най вече зелени площи.Проекта кладиран на второ място или поне това,което е показано от него е много по прилично и подходящо.

  Отговор
 • 30.07.2018 в 21:07
  Permalink

  Сградите са интересни, но просто не им е там мястото. Съвсем спокойно такива сгради могат да се строят в новия град и ще си бъдат на мястото. Но в стария град, когато насреща имаш възрожденски квартали, старинна архитектура и класически архитектурни елементи – арки, корнизи и т.н. няма как да впишеш добре футуристична архитектура. Ще изглежда нелепо. По света вече има цели организации и граждански движения за завръщане на красивите и изящни форми на класическата архитектура със всичктие и стилове. Това се харесва и това трябва да се построи на бъдещото ларго. Може в модерен вид, но в стар стил. Иначе ще стане ОГРОМЕН скандал. Сетете се за „бронзовата къща“… Тази простотия шяха да я построят на мястото на жълтата къща на Самоводската чаршия, която щяха да съборят преди това. Слава богу, спасихме се. Сега е построена в София и изглежда потресаващо зле.
  Моля ви, чуйте гражданите. Този проект не се прави за кефа на Станишев. В крайна сметка щом обществото го отхвърля, имате аргументи да не зипълните проекта. Мислеет други варанти. Сондирайте общественото мнение. Започнеет първо с това в какъв стил да е архитектурата. Модерен или старинен. Това да бъде основната рамка.

  Отговор
 • 30.07.2018 в 22:02
  Permalink

  В новия проект на центъра на величествения град трябва задължително да се включат рушащите се сгради на интера и кино полтава.И да се обединят в единен проект .И споменатите сгради ако трябва да се разрушат и на тяхно място да се сътвори нещо отговарящо на старопрестолния ни град,а не на Рим,Милано и пр. Тук е България.

  Отговор
 • 31.07.2018 в 8:54
  Permalink

  Веднага трябва да се спре проекта на тази герберска мафия от гражданите на Велико Търново. Да се разработи нов проект, съобразен с архитектурата на старата столица. Не може италиански архитекти да се месят в тези дейности. Да се инициира референдум!

  Отговор
 • 31.07.2018 в 10:19
  Permalink

  Пълен провал – само така мога да определя резултата от проведвния конкурс.И как иначе , като председател на “ журето” е Г.Станишев . За архитектурата той е също толкова разрушителен , колкото е брат му Сергеи за БСП. И двамата са лансирани от еврейското лоби – майка им е еврейка от Западна Украйна……..
  Какъв е този стклен ковчег и какви са тези 15 ет. комини , набодени като борчета по двата края на пеш. Зона ? Качеството на проекта е на ниво 3токурсник от УАСГ.
  Как може в журето да няма нито един Градоустроител , а само Лобисти и чиновницо от Общината?
  Моля се за доброто на нашия град Кмета Панов да не взема грешното решение, а да се вслуша в широката Търновска общественост….

  Отговор
 • 31.07.2018 в 10:46
  Permalink

  Стига сте наливали милиони за глупости в градовете !
  налейте малко пари по селата!
  Оправете пътищата до там.
  По цял свят хората се местят да живеят до природата, само ние се блъскаме в бетона !

  Отговор
 • 04.08.2018 в 15:04
  Permalink

  Не мога да повярвам, че такъв проект е класиран на първо място! Кому е необходимо това интензивно застрояване??? Нашият град се слави с древно минало и с уникално взаимодействие на природа и архитектура – това е необходимо да се отрази по някакъв начин и в тази територия, която се намира в сърцето му! Има важни за решаване комуникационни проблеми, нямаме хубав и голям градски площад, а все се затваря главната улица по празници и събития. Уважаемото жури било ли е запознато със спецификата и характера на Велико Търново, с неговите проблеми??

  Отговор
 • 06.08.2018 в 20:14
  Permalink

  „До 14 септември в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ – подредени всички 62 проекта за експозиционен център и концепции за Старото военно училище. До всяко от таблата е описан номерът на съответната концепция, както и нейния автор. Поставена е урна и листчета с логото на конкурса. Всеки, който желае, може да гласува, като напише номера на харесаната концепция и пусне листчето в урната. Там е книгата за мнения и предложения. Резултатите от гласуването, както и предложенията ще бъдат взети под внимание при изработването на новия подробен устройствен план за терена на Старото военно училище“ – информация от Общината.

  Отговор
 • 10.08.2019 в 10:46
  Permalink

  Някой е раздавал пари в конкурс „млад архитект“. Не знам с какво 10хил евро биха развълнували един стабилен италиански архитект. Трябва да е закъсал за пари, че да се занимава с конкурсчета в бананова република. Виж ако е завършил преди 2 години и за момента е проектирал само гаражи и обществени тоалетни, тогава е друга работа.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *