Великотърновската експедиция до връх Хан Тенгри достигна 5300 метра

Група от алпийски клуб „Трапезица 1947“ е в Казахстан, където изкачва връх Хан Тенгри, висок 7010 м. Това е вторият по височина връх в планината Тян Шан. Намира се на границата между Киргизстан, Казахстан и Китай. Великотърновската експедицията летя от Истанбул за Бишкек (Киргизия), а оттам с вътрешни полети и после с хеликоптер, достигна до базовия лагер в Казахстан.

Алпинистите Боян Димов, Петър Петров, Цветанка Петрова, Живко Жечев, Стефан Дончев и Галин Велчев от АК „Трапезица 1957“ направиха солидна подготовка за експедицията и се срещнаха със заслужилия майстор на спорта Петко Тотев, който е изкачил върха по 2 маршрута. Той им представи филми и снимки от изкачването и им даде подробни разяснения за обективните и субективни опасности. На 24 юли нашите са изградили лагер 1 на 4300 метра, а на следващия ден, след тежко изкачван, и лагер 2 на 5300 м. На 26 юли всички са слезли в базовия лагер. „Тези три дни времето беше благоприятно, а предните 7 дни изобщо не е можело да се ходи нагоре. Всеки ден вали сняг, а снощи падна 50 сантиметра. Като цяло отборът е добре. Лошото е, че прогнозата за следващите дни, е неблагоприятна с много валежи, а маршрутът минава през няколко лавиноопасни участъка. Хеликоптерът няма график и лети според атмосферните условия. В общи линии може да нямаме втори опит за изкачване. Трябва да се съобразяваме и с него. Ако не стигнем до втори опит, сигурно ще идем до езерото Исак кул и ще опознаваме долния базов лагер на 2200 м. Поздрави от цялата група“, съобщава Боян Димов.

На 28 юли групата очакваше отново да тръгне нагоре. Петър Панайотов е единственият алпинист от Туристическо дружество „Трапезица 1902“, изкачил връх Хан Тенгри.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *