30 четения

Министър Красимир Каракачанов: „Чакаме оферти от 7 фирми за нови самолети, опозицията да си почине и да не си играе със страховете на хората”

Заради слухове за самолети, които возят нелегални емигранти за заселване в Странджа, вицепремиерът ще иска проверка от ДАНС

 

От седем фирми се чакат оферти за новите самолети. Това съобщи в петък във Велико Търново министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който дойде за изпращането на випуск „Ботевски” на НВУ „Васил Левски. „От САЩ се чакат оферти за Ф-16 и Ф-18. Израел предлагат втора употреба самолети Ф-16, а страната ни е отправила запитване до Германия за „Юрофайтър“ . От Италия също се очаква „Юрофайтър“, а от Швеция – „Грипен“. Ако договорите бъдат сключени до края на годината, до две години след това ще пристигнат и първите самолети. За този период ще бъде проведено и обучение на пилотите”, каза Красимир Каракачанов.

Министърът информира, че в момента текат и ремонтите на „МиГ”, тъй като по думите му повече от половината ни изтребители не са в летателна способност. С 81 млн. лева ще бъдат възстановени всичките 15 „МиГ”, а ремонтите им ще приключат до година и половина. Военният министър направи изявлението пред медиите след церемонията, а преди това се срещна с кмета на общината Даниел Панов.

„Поискал съм проверка от ДАНС за това кой разпространява слухове, че на военни летища незаконно кацат нелегални емигранти от Германия с цел заселване в Странджа. Кацане на пътнически самолети на военни летища е невъзможно. Кацане на транспортни военни самолети няма как да стане незабелязано. Без разрешение на министъра на отбраната чужд самолет не може да се приземи на наше летище. Включително и присъствието на територията на Република България на такива, които идват за участия в съвместни учения, става с мой подпис. Плъзна и друг слух, че тайно нощно време самолети с емигранти кацат на изоставени летища. Това е още по-голяма глупост, защото на едно изоставено летище не може да кацне самолет през деня, а камо ли през нощта, защото там няма писта, няма съоръжения, няма кула, която да го поеме“, бе другата теза, която коментира Красимир Каракачанов. Той бе категоричен, че опозицията е започнала антинационална и антидържавна кампания.

„Те обясняват на хората как правителството замисля да избие козите и овцете в Странджа, за да накара населението да се изсели и как нощно време ние прекарваме на военните летища от Германия и Европа нелегални емигранти тайно, за да ги заселваме в Странджа. Затова им пожелах да легнат, да си починат по плажовете, да съберат сили и разум, защото не е почтено да си играеш със страховете на хората“, заяви вицепремиерът.

Запитан защо Веселин Марешки се е фиксирал в него и непрекъснато му иска оставката, министър Каракачанов отговори, че фиксацията е психическо състояние, което е предмет на оценка от доктори.

„От доктори, но не като мен доктор по международни отношения, а от доктори психиатри. Че има фиксации – има, че има една камара лъжи – има. Последната лъжа беше по отношение на едни прахообразни лекарства. Заради това още в понеделник ще си направя тест за всички видове наркотици, които са прахообразни, и ще го покажа“, заяви Каракачанов.

„Аз прахообразно лекарство освен „Фервекс”, друго не познавам. Ако се окаже, че няма въздействие или употреба,защото тези резултати излизат за месеци назад, трябва да получа извинение. Ако няма извинение, ще има съд!“, категоричен е министър Каракачанов.

„С човек, който днес говори едно, а утре – друго, ми е под нивото и достойнството да се занимавам. Един път се пише социалдемократ, друг път консерватор, сега националист…Най-вероятно се е фиксирал с амбицията, че ако разклати правителството и предизвика оставката на някой от вицепремиерите, ще може той да се тропоса на неговото място. И тъй като той така или иначе изпълнява полуопозиционна роля, се надява да заеме някакъв пост и това не го е крил. Има обаче няколко мъдри поговорки, с които мога да му подскажа, че това няма да му се случи: „Те не го пускат в селото, той пита за попската къща”. Втората е за онази гладна кокошка, която просо сънува. Той няма да стане нито вицепремиер, нито министър в това правителство“, отсече Красимир Каракачанов.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *