Зрител ще получи гъдулката на гидията на операта „Луд гидия”

Над 70 артисти участват в операта „Луд Гидия“ – едно от заглавията на третия оперен сезон „Сцена на вековете“, съобщи в петък във Велико Търново Пламен Бейков, драматург на Държавната опера в Русе.

Постановката на Русенската опера по музика на Парашкев Хаджиев с либретото на Иван Генов и по мотиви от поемата на Пенчо Славейков „Луд Гидия“ ще бъде представена на откритата сцена в крепостта „Царевец“ на 3 август от 21.00 часа.

Оперната постановка „Луд гидия“ е посветена на 100 години от рождението на либретиста Иван Генов, който подтиква Парашкев Хаджиев да напише музиката по текста, уточни литературният историк Мая Ангелова. В ролята на Зорница ще се превъплъти Нели Кравченко, солист на Русенската опера. За нея това е особено преживяване, защото тя е банатска българка, родом от Молдова и е израснала с българската фолклорна музика. Тя разказа, че като малка е свирила на цигулка, но мечтата й е била да учи оперно пеене в България.

Режисьор на спектакъла е проф. Павел Герджиков. Колоритът на българския фолклор е пресъздаден от майстора на сценографията Иван Токаджиев. Диригент е Димитър Косев.

По традиция след всеки спектакъл Русенската опера подарява на зрител от публиката реквизит от пиесата, след предстоящото представление това ще бъде гъдулката на гидията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *