Новини

Николай Ганчев от Горна Оряховица спира дъха на публиката, когато рисува с огън

Младият актьор Николай Ганчев омагьосва за секунди всеки, станал свидетел на уменията му да прави с огъня каквото си поиска. Той рисува, танцува и дава воля на въображението си чрез пламъците, които майсторски контролира. Хората у нас, които се занимават с това ново изкуство, са малцина, а 21-годишният горнооряховец е напълно самоук.

Николай е завършил Професионалната гимназия по електротехника и електроника „М. В. Ломоносов“, но след дипломиране рязко сменил посоката в живота си и вече се готви да кандидатства в НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“. Прицелил се е в дисциплината актьорско майсторство и режисура за драматичен театър и признава, че това е сферата, в която иска да се развива. В момента младият мъж е част от театрална група в Горна Оряховица и има зад гърба си 10 изиграни роли. Въплъщава се лесно във всеки образ и го прави с удоволствие.

Николай се запалил съвсем сам по театъра и за разлика от останалите си връстници приема това изкуство като най-добрата храна за душата. Почитател е на българските актьори и смята, че има много какво да научи от тях. Фаворити са му Михаил Билалов и Бойко Кръстанов.

Освен актьорска игра Николай владее публиката и способността да рисува с огън. Всяка седмица младежът представя свое огнено шоу в родния си град напълно безплатно. Обикновено избира за локация парк „Детски кът“, където малчугани и родители затаяват дъх пред уменията му.

„Не искам пари срещу това, което правя. Доставя ми удоволствие, когато хората се съберат да гледат и им хареса. Дори на празника на града бях подготвил демонстрация“, сподели младежът.

Николай е категоричен, че изкуството да рисува с огън му дава огромна свобода за творчество и пресъздаване на всяка една идея, която му дойде на ум. Казва, че в това занимание се преплитат познания по физика, математика, спорт … Използва специални съоръжения, които в единия край са с негорим материал, а в другия – с дръжка. Потапят се с течност, която се възпламенява и чрез нея се постига ефектът за постоянно поддържане на пламъците. Задължително обаче се рисуването да става вечер, за да се вижда по-добре крайният ефект.

Една година била нужна на Николай, за да овладее огъня. Справил се с помощта на клипчета в интернет и няколко изгаряния, за щастие, не толкова сериозни.

„Не беше толкова трудно, колкото страшно. Все пак не мисля, че има човек на земята, който да не изпитва страх от огън, това е заложено в природата ни. Затова не съветвам никого да се пробва да прави същото в домашни условия“, коментира горнооряховецът.

Преди 2 години Николай работил като аниматор в хотели в Гърция, където веднъж седмично представял своето огнено шоу.

Сега той работи по съчетаването му с фолклорни мотиви. Съвсем сам създава в момента сценария и е категоричен, че представянето ще бъде първо в родния му град.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *