8 четения

Учени откриха нов механизъм на стареенето

Учени от Виенския ветеринарен университет и Виенския медицински университет откриха нов механизъм на стареенето, който е обусловен от понижената активност на ензима хистон деацетилаза, съобщи Лента. Тези съединения са катализатори на отделянето на ацетилни групи в хистоните – белтъци, които участват в регулирането на активността на гените.
Механизмът бил открит у риби Nothobranchius furzeri, чиято продължителност на живота е едва 3-4 мeсeца. Рибите от вида бързо стареят и у тях рано се появяват свързани с напредналата възраст заболявания, включително дегенерация на нервната система и рак.
Биолозите установили, че нивото на деацетилаза намалява с напредването на възрастта и това води до увеличаване на синтеза на CDKN1A – протеина инхибитор на циклин зависима киназа, който участва в клетъчния отговор на увреждането на ДНК. Същото било наблюдавано и у стареещи мишки.
По думите на учените, резултатите показват, че стареенето е тясно свързано с епигенетичната регулация на клетъчния цикъл и е програмирано от еволюцията.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!