Лошо време спря великотърновските алпинисти в Алтай и Тяншан

Групите на Алпийски клуб „Трапезица-1957“ бяха спрени от лошо време и не успяха да покорят набелязаните върхове. В планината Алтай Ясен Долчинков, Йордан и Валентина Грозданови, Соня Гавраилова, Цветанка и Петър Петрови и Марияна Чернева направиха опит за изкачване на връх Белуха (4506 м). Пикът е обграден с ледници и тюркоазени езера и е най-високата, загадъчна и красива височина в Сибир. През 90-те години масивите на Белуха стават част от световното природно наследство на ЮНЕСКО под името „Алтай – златните планини“.

„Поради неблагоприятните метеорологични условия след тежък преход всички се прибрахме в базовия лагер. Следващите дни продължаваме надолу“, съобщи Ясен Долчинков.

Бури и снеговалежи осуетиха и изкачването на връх Хан Тенгри, висок 7010 м, който се намира на границата между Киргизстан, Казахстан и Китай от нашите алпинистите, водени от Боян Димов.

„След тридневно изчакване за подобряване на времето в базовия лагер, взехме решение да преустановим изкачването поради сложните и опасни метеорологични условия. Днес се изкачихме до лагер 1 (4300 м), за да съберем оборудването, което бяхме оставили, и вече сме в базовия лагер. Утре или вдругиден, когато има хеликоптер, ще слезем с него в Каракара. Там ще сме няколко дни и ще стане ясно какво ще правим следващите дни. Може би ще отидем до езерото Исак кул или Бишкек. Всички в групата сме в добро здраве”, съобщи председателят на Алпийски клуб „Трапезица- 1957“ и ръководител на експедицията в Тяншан Боян Димов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *