112 четения

Осем години Георги Каббе чака отговори защо не може да изгради селище за 12 млн. лв. край Малки чифлик

Чиновническо безхаберие или удари под пояса спират австрийската инвестиция?

 

В КРАЯ НА МАРТ ТАЗИ ГОДИНА ДОЦ. ГЕОРГИ КАББЕ, който живее в Австрия, пише поредна молба до търновския кмет Даниел Панов. Този път тя е оформена от наетия от него адвокат Милчо Ванев. Доцентът иска да знае защо 8 години няма отговори, защо се отказва инвестиция от 12 млн. лв. за строеж на селище с 22 къщи в Малки чифлик. „Няма нито откази, нито отговори само размотаване и обещания. Искам да знам какво става и дали е чиновническо безхаберие, или удари под пояса срещу австрийските инвеститори, които съм намерил“, заяви в редакцията доц. Каббе. Той каза още, че е депозирал последната си молба на 30 март т.г. Искането му е офертата да мине на сесия, но все още в дневен ред я няма. Успял да научи, че документацията му била при юрист. И толкова.

 

ПРЕДИСТОРИЯТА НА ЕДНО ИНВЕСТИЦИОННО НАМЕРЕНИЕ

 

СЪС ЗАПОВЕД НА КМЕТА ПАНОВ ОТ 3 ДЕКЕМВРИ 2010 Г. е допуснато да се проектира частичен подборен устройствен план в местността Къс Хисар в землището на Малки чифлик. Целта е промяна на предназначението от земеделски земи за жилищни нужди. Частичният ПУП е изготвен от арх. Аталия Братованова при спазване на изискванията на ЗУТ и е представен на експертния съвет по устройство на територията в Община В. Търново. Няколко пъти е връщан за корекции и отново внасян за разглеждане. Това продължава вече 8 години. Сега проектът отново е върнат за разглеждане от експертния съвет. Това е станало през 2016 г. заради процедура по обжалване на становище на „ВиК Йовковци“ – дружеството два пъти не казва едно и също нещо – веднъж може да има вода до селището, после пък не можело. Заради това доц. Каббе обжалва пред КЕВР. Последното становище на водния монополист пък е било направено по искане на кметския наместник на село… Шереметя.

„Не ми е ясно за какво става дума, защото такъв имот в землището на Шереметя няма. Имотът се намира в землището на Малки чифлик и издаденият документ от „ВиК Йовковци“ просто не е верен. Буди недоумение и обстоятелството, че преди становището на водното дружество имотът в Малки чифлик да бъде включен във водоснабдителната система и довеждащите водопроводи, са дадени три други становища за ползване на вода в този район“, пише в новата молба на доцента до общината.

Според адв. Милчо Ванев до момента няма отговор от Комисията за държавно и водно регулиране, въпреки че били изискани документи от ВиК. Така липсата на отговор от държавната КЕВР по жалбата на доц. Каббе било равнозначно на мълчалив отказ и основание за бездействие на експертния съвет в търновската община. До момента инвестиционното намерение за градеж на 22 къщички се върти в омагьосан кръг, защото чиновниците не искат да кажат категорично дали обектът може да се захрани с питейна вода, или пък, ако не, защо! После следва обсъждане на сесия на Общинския съвет, която поради липса на становища не е насрочена и не се знае кога и дали това ще се случи.

Впрочем по въпросния проект се предвижда селището да е с 22 къщи и локална пречиствателна станция. В комплекса върху 15 декара площ се предвижда да има и един магазин за хранителни стоки и кафене. Къщите ще са двуетажни с богато озеленяване, защото 60 на сто от имота е предвиден за градинки и паркова зона, посочи доц. Каббе. По време на строителството ще бъдат наети 30 местни жители. В самия затворен комплекс ще бъдат създадени 10 постоянни работни места. Работа ще има за четирима денонощни пазачи, комендант на комплекса, озеленител, чистач, медицинска сестра.

ВСИЧКО ТОВА МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ ИЛИ ПЪК НЕ. И при двете възможни решения обаче доц. Кабее би трябвало да получи отговори, за които 8 г. чакане май са твърде много време.

Нели СУКОВА

Сн. авторката

3 коментара за “Осем години Георги Каббе чака отговори защо не може да изгради селище за 12 млн. лв. край Малки чифлик

  • 02.08.2018 в 0:01
    Permalink

    Корупция и лобизъм от местните псевдобизнесмени с цел да се попречи на честни инвеститори.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!