Новини

Китайски молец напада чемширите ни, акари ръфат зеленината по бул. „България“

КИТАЙСКИ МОЛЕЦ Е НА ПЪТ ДА УНИЩОЖИ ОГРОМНА ЧАСТ ОТ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИТЕ ЧЕМШИРИ. РЯДКОТО НАСЕКОМО НАПАДНА ЗЕЛЕНИНАТА В ПАРК „СВЕТА ГОРА“, както и чемширите из целия град. По ниските храсти, оформящи зелени и цветни площи на обществени места и частни имоти, се забелязват пожълтели увехнали участъци, а между листенцата нашественикът е изплел малки къделки. За животинките по вечнозеленото растение алармират и туристи. Според агронома Роман Рачков непознатото насекомо, което се храни с листа от чемшир, е внесено у нас от Китай.

Проблемът е сериозен, странният пришълец от Изтока гризе вече и листата на декоративните рози, твърди той и препоръчва третиране с препарата „Нуреле”, 5 мл от който се разреждат в 10 литра вода.

Според главния еколог на община Велико Търново Зорница Кънчева от началото на годината по протежението на бул. „България“ вредители нападат новозасадените растения и се е наложило да бъдат направени три пръскания. Неотдавна пък заради телен червей бе отнет близо метър пласт земя точно пред кметството и заменен с чист.

Непознатият неприятел по чемшира наистина е пристигнал тук чак от Източна Азия. Това е Сидалима перспекталис (Cydalima perspectalis), който някъде наричат чемширов молец, появил се в Европа през 2006 – 2007 година. Най-напред в Германия, година по-късно в Швейцария и Холандия, а след още две-три години във Великобритания, Франция и Австрия. Има го вече и в Румъния, Турция и Хърватия. Предполага се, че пренасянето от Източна Азия е станало чрез внос на посадъчен материал оттам, разказва Роман Рачков. Ларвите изяждат листата на растенията и могат да ги унищожат напълно. Възрастното насекомо е красива пеперуда с размах на крилете около 4 сантиметра. Белите крилца са с преливащи към кафяво в краищата.

Естественият неприятел на чемшировия молец е азиатският стършел (Vespa velutina), но това насекомо не е регистрирано по нашите географски ширини.

Стилян НАЙДЕНОВ

2 thoughts on “Китайски молец напада чемширите ни, акари ръфат зеленината по бул. „България“

  • Нуреле + Вазтак в комбинация се пръска….

    Отговор
  • В нуреле Д си има ципеметрин + хлорпирифос етил, така че вазтак, който съдържа само ципеметрин изобщо не му е нужен.!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *