98 четения

Търновец разработи пет приложения за борба с фалшивите новини в интернет

Братът на основателя на частното учебно заведение за програмите SoftUni Светлин Наков – д-р Преслав Наков от Велико Търново, създаде пет приложения, които идентифицират фалшиви новини в интернет пространството. Разработките му анализират достоверността на информацията в статиите чрез специален механизъм, работещ по ключови думи в мрежата. Той засича противоречия в базата данни и отсява т.нар. фейк публикации. Приложенията са насочени към крайния потребител, който често е заливан от различна информация и не може да прецени коя е вярна. Разработките са и безценен помощник на разследващите журналисти, търсещи потвърждение за истинността на фактите.

Реализираният проект е част от работата на д-р Преслав Наков в Катарския институт по компютърни изследвания, където заема поста старши научен сътрудник. Системата, донесла му известност на световно ниво, е достъпна онлайн и може да се ползва на английски и арабски език – http://claimrank.qcri.org/.

Според компютърния учен ролята на пропагандата и дезинформацията в интернет ще се засилва и проблемът се дължи на факта, че фейк публикациите скоро ще се използват като политическо оръжие. „Веднъж открита, тяхната ефективност трудно може да бъде спряна.”

Д-р Наков е завършил ПМГ „Васил Друмев“ във Велико Търново, а след това СУ „Св. Климент Охридски“. Има докторантура в Калифорнийския университет в Бъркли със стипендии на университета и на Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“. Работил е в БАН, Националния университет в Сингапур и Южна Корея, както и в Софийския университет. Автор е на над 100 научни публикации с около 1600 цитирания в областта на компютърната лингвистика и три книги – Semantic Relations Between Nominals, „Основи на компютърните алгоритми“ и „Програмиране = ++алгоритми“. Последната е в съавторство с Панайот Добриков и е считана за „библия“ в програмистките среди в България.

В момента ученият работи върху система за машинен превод в реално време на английски и арабски език. Очаква се проектът да е готов преди 2022 година, когато в Доха ще се проведе световното първенство по футбол. Чрез него феновете ще могат да получат разнообразна и полезна информация, която ще им помогне да се ориентират в обстановката в Катар и да се насладят на най-популярната спортна игра.

Галина ГЕОРГИЕВА

2 коментара за “Търновец разработи пет приложения за борба с фалшивите новини в интернет

 • 01.08.2018 в 17:58
  Permalink

  Бях съученик с брат му в Езиковата, даже съм му подарявал книги за програмиране. Момчетата си бяха родени гении и ако държавата бе застанала зад тях, а не зад такива като Илия Павлов, Гришата и т.н. сега можеше да сме далеч ДАЛЕЧ по-напред. Евала на Светлин, че остана и със Софт Уни е дал хляб на поне едно 10 000 човека.

  Отговор
 • 01.08.2018 в 18:07
  Permalink

  Браво!!! Гордея се с такива Българи!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *