4 четения

18 паралелки в областта проблемни след третото класиране, общините се борят да не ги закриват

18 ПАРАЛЕЛКИ В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОСТАВАТ ПРОБЛЕМНИ, ЗАЩОТО В ТЯХ СА ЗАПИСАНИ ПОД 18 УЧЕНИЦИ, това стана ясно след третото класиране на седмокласниците. Четири от паралелките са профилирани, останалите 14 са професионални. 13 от класовете са в общински училища, а останалите пет – в държавни. За всички тях има становища от общините, че не трябва да бъдат закривани, тъй като предлаганите профили и професии са търсени и необходими, коментира началникът на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева. Тя уточнява, че все още има 419 свободни места в училищата в областта. До този момент в предложените специалности и професии са се записали 1557 ученици.

В три от проблемните паралелки в професионалните гимназии са записани по 13-14 ученици, но в тях се предлага обучение по професии, включени в списъка на защитените. Законът позволява тези класове да съществуват с минимум девет или 12 ученици, затова вече са сформирани, уточни г-жа Личева. Това касае професиите в ПГ по жп транспорт и Професионалната техническа гимназия в Г. Оряховица, както и ПГ по транспорт в Стражица, където ще се изучава транспортна и складова логистика.

Заради дуалното обучение са запазени и паралелките „Производство на сладкарски изделия“ в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Златарица и „Производство на захар и захарни изделия“ в Професионалната гимназия по хранителни технологии „Проф. д-р Асен Златаров“ в Горна Оряховица. 13 ученици са се записали в паралелката в Златарица и тяхната подготовка ще се извършва съвместно със завода за захарни изделия „Престиж“ във В. Търново и местна фирма. В гимназията в Горна Оряховица учениците са 15, които ще бъдат обучавани със съдействието на експертите в „Захарни заводи”.

Четири от паралелките с 10 или под 10 ученици ще бъдат запазени, тъй като професиите в тях са уникални за областта и са подкрепени от общините. Такива са например „Автоматизация на непрекъснатите производства“ в СУ „Владимир Комаров“ и „Извършване на балнео и спа процедури“ в Хуманитарна гимназия във Велико Търново. Обединеното училище в Джулюница единствено в региона предлага първа степен на професионална квалификация за професията „Работник в заведения за хранене и развлечения“. Само осем деца искат да учат в паралелката „Електрически инсталации“ в гимназията в Сухиндол.

Местата в останалите девет паралелки, където до минимума от 18 ученици не достигат от 1-2 до 4 души, ще бъдат попълвани до 10 септември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!