15 четения

Седмични летни академии събират деца от целия свят четвърта година в еленско село

30-годишният учител Явор Киряков ръководи своеобразния университет по точни науки

 

ЧЕТВЪРТА ГОДИНА В СЕЛО ДРЕНТА ЕДИН УЧИТЕЛ ПО ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ ОТ ВАРНА прави за деца от целия свят седмични летни академии по точни науки. 30-годишният Явор Киряков казва за себе си, че е мечтател. Той е можел да остане в Америка, но вместо това избрал да се върне в родината си и да се отдаде на различни каузи. Завършил е политически науки и икономика в Благоевград и после магистратура в Лондон. Преди няколко години родителите му си купили къща в еленското село и летували тук. С тях идвал и Явор. Тогава му хрумнала идеята за летни академии за деца, която била прегърната от председателката на местното читалище Аделина Ручка.

ТАКА ВСЯКО ЛЯТО ОТ ЮЛИ ДО КРАЯ НА АВГУСТ деца от целия свят прекарват по една седмица не на летен лагер, а на обучение по различни предмети. За всеки предмет Явор Киряков привлича светила на науката от България и чужбина, които също приемат идеята на академията. Целта е децата да бъдат в друга и различна среда – без интернет и без телефони в дебрите на Балкана.

„Миналата седмица академията беше по електроника и роботика и имахме българчета от България, Ирландия, Белгия, Ню Йорк, Париж и холандче от Холандия. Сега академията ни е по творческо писане и имаме деца от цяла България плюс учителка по български език от Италия, която е преподавател там. Децата тук са без родителите, но никога не е имало никакви проблеми или инциденти”, каза Явор Киряков.

ПРЕЗ ЮЛИ ЕДНА ОТ АКАДЕМИИТЕ Е БИЛА ПО ПРИКЛЮЧЕНСКИ НАУКИ, ще има по физика и астрономия с известни преподаватели от Москва, роботиката също е сред търсените занимания от децата. Все още имало места само за курса по биология, но пълна информация за академиите може да се намери в страницата във Фейсбук „Университет за деца“. Едноседмичния престой е 250 лева, а в тази цена влиза всичко. Академиите са от неделя до събота, през свободното си време децата играят и се разхождат.

Нели СУКОВА

Един коментар за “Седмични летни академии събират деца от целия свят четвърта година в еленско село

  • 02.08.2018 в 17:12
    Permalink

    Чудесна инициатива. На България и трябват истински Патриоти като това момче. А най-много има нужда от тях да са в Правителството, Кметовете ,Полицията и разбирасе Младото поколение.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *