3 четения

Автори от САЩ, Франция, Индия и Аржентина ще творят в артрезиденцията „Старото училище“ в Горна Липница

НЕСТИНАРСКИ ТАНЦИ, УРОЦИ ПО БЪЛГАРСКИ НАРОДНИ ТАНЦИ, ПОСЕЩЕНИЯ НА ОБРОЧИЩА И КОЛОЕЗДАЧНА РАЗХОДКА ДО СЪСЕДНОТО СЕЛО ДОЛНА ЛИПНИЦА ще има тази година в артрезиденцията „Старото училище“. Уникалният пленер, който събира творци от цял свят в Горна Липница, започва в петък и продължава до 13 август. Темата тази година е „Ритуалната рЕволюция“.

Резиденцията тази година ще премине като експеримент. Целта ни е да проверим дали творчеството може да бъде оръжие, чрез което да бъде променен светът. Може ли една идея, в основата на която е творчеството, да бъде развита в идеология и философия? И тази философия да застане в основата на една държава, която да бъде поведена от творческо правителство. А после тази държава може ли да стане основата за създаването на творчески съюз от държави, който да прерасне в творческа Европа, обяснява един от организаторите Димитър Палов.

За тазгодишното издание са кандидатствали 50 души, в Горна Липница обаче ще творят само седем – двама българи и автори от Франция, Индия, САЩ и Аржентина. Жанровете, в които те ще творят, са изобразително изкуство, фотография, филм и музика.

Възстановка на битката между четите на Стефан Караджа и Хаджи Димитър с турската войска ще направят малките участници в резиденцията, които тази година са 30. Те отново ще работят под ръководството на местния творец Пламен Петров.

Резиденцията се провежда от 2010 г. За всичките й летни издания в селото са идвали да работят повече от 100 автори, които са превърнали Горна Липница в музей на съвременното изкуство.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!